"Kvinnosjukdom" drabbar många tikar
Livmoderinflammation är hundsläktets stora "kvinnosjukdom". Var fjärde tik drabbas före tio års ålder. SLU-forskaren Ragnvi Hagman hoppas att ett enkelt blodprov ska visa vilka djur som behöver akut behandling.
Foto:
Ganska vanlig är sjukdomen hos cavalier king charles spaniel, långhårig collie, golden retriever och engelsk cockerspaniel, medan raser som schäfer, drever, tax och hamiltonstövare, som ofta används för jakt, löper lägre risk.
Hoppas på snabb och enkel diagnostik
Ett av Ragnvi Hagmans intressantaste fynd var förhöjda prostaglandinhalter i blodet hos tikar som visade sig ha ett förstadium till livmoderinflammation.
- Att mäta endotoxiner, giftiga ämnen i bakteriers cellvägg i en akut situation är både dyrt och invecklat. Jag fann att prostglandinhalten i blodet visar minst lika bra hur akut tillståndet är för hunden, säger hon.
På sikt hoppas hon att ett snabbt och enkelt diagnostiskt test ska kunna tas fram, att ett enkelt blodprov ska kunna avgöra om tiken behöver akutvård.
För att verkligen bli av med problemet återstår i dag bara operation, där livmoder och äggstockar avlägsnas. Vid medicinering är återfall vanliga.
- Drömmen vore att få fram en förebyggande behandling, kanske ett vaccin. Däremot har vi börjat tvivla på det gamla antagandet att tikar som fått en kull valpar skulle vara skyddade. Just nu pågår faktiskt en studie här på smådjurskliniken om valpning verkligen ger något skydd, säger Ragnvi Hagman.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!