Kvinnorna snart ikapp männen i alkoholvanor
Skillnaden mellan kvinnor och mäns drickande minskar. Antalet unga kvinnor med alkoholproblem har blivit fler vid landstingets beroendeklinik.
Beroendekliniken, som utför 12 000 sjukvårdande behandlingar per år, har sett en trend med fler unga patienter där många är kvinnor.
— Vi har gott om folk i den här åldern. De eller deras anhöriga har sökt hjälpen. På vår tillnyktringsenhet är personalen överraskad av att det är så pass många unga tjejer, säger Lars-Håkan Nilsson.
UNT berättade i veckan om landstingets folkhälsoundersökning som bland annat visar att var fjärde svarande kvinna i Uppsala län, 18-24 år, har ett riskfyllt alkoholbeteende. Motsvarande siffra för männen är att var sjunde har ett riskfyllt alkoholbeteende.
— Man ser att kvinnorna har kommit ikapp männen
Resultatet har kommit fram genom tre frågor om alkoholvanor: Hur ofta och mycket man dricker, samt hur ofta man dricker till exempel 6-7 glas vin vid ett enda tillfälle.
Lars-Håkan Nilsson tycker att utvecklingen kräver ett närmare samarbete med såväl kvinnokliniken som akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset. Han jobbar nu för att akuten ska få en sjuksköterska som kan vara en länk mellan unga människor med alkoholproblem och beroendekliniken. Han tror också att det skulle behövas en speciell mottagning för unga kvinnor vid beroendekliniken på Ulleråkersområdet.
Men det är överlag svårt att få kontakt med unga som hamnat i alkohoproblem.
— När man är i den åldern så är man en stålman. Man tror att hälsan är given för all framtid.
Claes-Göran Swahn, chef för Studenthälsan som tar emot studenter i Uppsala, håller med:
— Det är få som säger något till oss i ett första samtal. Man tycker inte att man har alkoholproblem vid 24 års ålder.
Han är förvånad över att kvinnorna i undersökningen har ett mer riskfyllt alkoholbeteende än männen.
— Det är en sensationell uppgift. I alla andra undersökningar är män högre representerade.
Claes-Göran Swahn tycker att undersökningen ska tas på allvar. Underlaget med 600 svarande kvinnor och 600 män i åldrarna 18-24 bedömer han som statistiskt tillförlitligt.
— Resultatet tyder på en ökning av ett riskfyllt alkoholbeteende bland kvinnor.
Studenthälsan har utarbetat en metod för att samtala med studenter om deras alkoholvanor.
— Det är allvarligt att vi har en alkoholkonsumtion som ökar så fort ungdomar kommer till högskolan. Å andra sidan hör det studentlivet till. Efter ett par-tre år lugnar det ner sig.
Han tycker ändå att yngre ska vara uppmärksamma på hur mycket de dricker.
— Även om många klarar sig undan alkoholproblem så är det just i den här åldern som man prövar sina gränser och grundlägger sina riktiga vuxenvanor.
Det kan finnas skäl att fundera lite extra om man har någon nära anhörig med alkoholproblem, eller om man själv klarar av att dricka stora mängder av alkohol utan att må dåligt. Enligt Claes-Göran Swahn kan 75 centiliter starksprit eller motsvarande mängd vin och öl i veckan vara ett tecken på att män befinner sig i riskzonen. För kvinnor är riskkonsumtionen cirka två tredjedelar av den mängden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!