Kvinnor specialutbildas i mansdominerat yrke

Sjutton kvinnor från länet specialutbildas till maskinförare, ett bristyrke med kraftig mansdominans. Arbetsförmedlingen står bakom projektet som kallas Bryt, vars syfte är att öka jämställdheten på arbetsmarknaden.

Sofie Söderlund bakom spakarna.

Sofie Söderlund bakom spakarna.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2007-08-27 00:01
När projektet annonserades ut tidigare i år anmälde 45 sökande från Uppsala län intresse. Efter tester och intervjuer har 17 kvinnor valts ut till den 13 veckor långa kursen. En första grupp på sex elever har just startat. Med grävmaskin och hjullastare ska de restaurera en väg och snygga upp markerna i ett skogsområde vid Jälla lantbruksskola öster om Uppsala. De är redan i gång med maskinerna. Entusiasmen är stor.
- Jag och flera med mig hade aldrig tänkt på att bli maskinförare innan vi fick höra talas om kursen. Men efter att ha provat på vad det är så skickade jag in en ansökan och blev utvald. Det är jättekul, säger Pernilla Alm från Uppsala.

Jannike Jansson från Östhammar hade redan kontakt med ett maskinföretag när hon sökte kursen.
- När jag frågade om jag fick praktisera där så blev de jätteglada och kommer att spara vissa enklare maskinjobb som jag kan börja min praktik med, säger hon.
Kursen är ett så kallat brytprojekt och en del i arbetsförmedlingens uppdrag att verka för en mer jämställd arbetsmarknad.
- Det är första gången vi arrangerar ett sånt projekt på det här viset. Syftet är dels att få in kvinnor i en yrkesgrupp som är så kraftigt dominerad av män som maskinförare, dels att utbilda fler inom ett bristyrke, säger Katarina Holm Claesson, projektledare vid arbetsförmedlingen.

Ett yrke räknas som jämställt när relationen är 40/60 mellan män och kvinnor. Inom maskinförarbranschen är det långt dit. Ingen av tjejerna på kursen har någonsin sett en kvinna i en grävmaskin. Lars Talback som sköter utbildningen säger att maskinbranschen länge ansetts som "tuff". Att köra grävmaskin har under decennier varit många småpojkars stora dröm och förbehållits män. Men det fungerar dåligt att vara macho bakom spakarna. Den som ska lyckas manövrera en maskin effektivt ska vara både "ödmjuk, lugn, följsam och flexibel".
- Jag kan redan se att tjejerna har den lyhördhet i jobbet som jag eftersträvar. Jag är positivt överraskad. Alla är sugna på att lära sig, säger han.

Att köra själva maskinen är inte så svårt. Det komplicerade är att sköta skopan med den millimeterprecision som krävs. Tjejerna tror att deras lugnare körsätt kommer att visa sig lönsamt i längden.
- Killar drar ofta på. Vi är mer försiktiga och tänker oss för inför varje moment. Det gör att maskinerna drar mindre bränsle och bränslekostnaden är en av de stora utgifterna för såna här maskiner. Det är också bra för miljön, säger de.
Om det räcker för ett fast jobb i maskinbranschen återstår att se. Att få praktikplats har gått lätt. Många arbetsgivare har till och med varit entusiastiska. Men sjuttio procent av företagen är småföretag och de flesta jobb förmedlas via kontakter, så det gäller att få in en fot i branschen.

- Blir vi bara tillräckligt duktiga så tror jag inte det är något problem. Men vi kommer att behöva bevisa att vi kör lika bra eller bättre än killarna. Vi måste också klara den jargong som ofta är på byggen och ha lite skinn på näsan, tror Jannike Jansson.
- Är det brist på maskinförare så ska det väl också gå att få jobb. Många tycker nog det är bra att ha kvinnor bland maskinförarna, en mix. Då måste man prata om annat i fikaboden, säger Camilla Lähde från Östhammar.

Katarina Holm Claesson kommer själv att besöka de arbetsgivare som erbjudit praktikplatser för att höra hur de ser på projektet och hanterar attityder om könsroller på arbetsplatsen.
- Min förhoppning är att vi ska kunna genomföra liknande projekt inom anda branscher med stark mansdominans. Erfarenheterna härifrån ska också kunna utnyttjas i brytprojekt i andra delar av landet, säger hon.
FAKTA
Ett brytprojekt syftar till att bryta könsuppdelningen på arbetsmarknaden. Projekten bygger på initiativ från medarbetare från Arbetsmarknadsverket och finansieras med öronmärkta pengar från Näringsdepartementet. Under 2006 genomfördes projekt för 28 miljoner kronor i landet. Projekten kan handla om att rekrytera män till vårdsektor och skola eller kvinnor till teknikföretag och industri.
I Uppsala har Arbetsförmedlingen tidigare genom ett projekt för att se över sina egna medarbetares attityder till sökande inom olika yrken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!