Kvinnor ska lockas till brandförsvaret
Behovet av nya medarbetare inom brandförsvaret är stort och då särskilt kvinnor eftersom yrket domineras av män. I Uppsala satsar räddningstjänsten på att rekrytera fler kvinnor. Under helgen hölls den första introduktionskursen för kvinnor som anmält intresse för att satsa på brandmannayrket. Linda Nyström var en kursdeltagarna och hon blev helt övertygad om att brandmannayrket är ett framtidsjobb.
Det finns en kvinnlig brandingenjör som är räddningsledare. Ingen kvinna jobbar som heltidsbrannman i Uppsala.
Laila Berglund är personalsekreterare och jämställdhetsombud vid brandförsvaret, och den som tog initiativet till utbildningen. Kursen kan genomföras inte minst tack vare ekonomiskt stöd från Räddningsverket.
— 34 tjejer sökte utbildningen och 15 togs in. Vi valde dem som verkligen skrev att de var nyfikna på brandmannayrket och drömt om att få jobba som brandman. De flesta kommer från Uppsalatrakten. Ett krav fanns dock, att man skulle vara mellan 20 och 30 år. Gemensamt för tjejerna är att de är idrottsidrotterade och verkar gilla utmaningar och äventyr.
Övningsfältet
Efter teorilektioner på lördagsförmiddagen var det på eftermiddagen dags att testa bland annat rökdykning, slangutläggning och strålförarteknik. I förda full mundering gick gruppen mot tornet på övningsfältet vid Viktoria utanför Uppsala.
— Det är verkligen superroligt att testa, och utbildningen är väldigt bra. Visst är det jobbigt, men jag får träna ännu mer, säger Linda Nyström, 29 år, som för närvarande arbetar som elevassistent i särskolan.
Kritiken mot kvinnliga brandmän avfärdar hon:
— Det är rätt att vi kanske inte är lika fysiskt starka som män, men vi kanske tänker på ett annat sätt och det kan också vara bra.
Erika Lindström som kommer från Uppsala men bor i Oslo och jobbar som servitris har kommit hem över helgen för att kunna delta i kursen.
— Jag vill jobba som brandman. Det är verkligen en dröm att få göra det. Att vara brandman är magiskt. Man räddar människor från brinnande hus. Sen verkar det inte vara så mycket rutiner. Det händer nya saker hela tiden.
Nödvändig satsning
Lars Bergström, ställföreträdande distriktschef vid Fyrislunds brandstation och en av dem som höll i utbildningen för 15 kvinnor i helgen menar att satsningen är nödvändig.
— Det är bara en gammal hävd att kvinnor inte klarar jobba inom brandförsvaret. Så sa man om polisen och försvaret tidigare, men där finns ju mycket kvinnor nu.
Både Laila Berglund och Lars Bergström menar att man måste få bort machostämpeln från yrket.
— Det är inget machoyrke. I lagen finns inga krav på fysisk styrka. Det enda som krävs är att man klara ett rullbandstest. Att inga kvinnor tidigare fått jobbet beror inte på att de har dålig fysisk utan att det alltid funnits män som varit fysiskt starkare och då har de fått jobbet, säger Laila Berglund.
Utrustningen skulle förändras avsevärt om fler kvinnor kom in i yrket.
— Hittills har det varit manliga normer som styrt utrustning, teknik och taktik. Kommer kvinnorna in kom man säkert att hitta nya lösningar på utrustning, och vi kan sätta press på tillverkarna, säger Laila Berglund.
Ett annat argument mot kvinnor är att de inte klarar jobbet när de fyllt 45 år.
— Det är ju inget som säger att brandmän ska stanna kvar inom brandförsvaret hela livet. Gör det de finns ju andra arbetsuppgifter. Så är det ju för männen. De är inte alla av dagens 55-åriga brandmän som klarar exempelvis rökdykning, säger Lars Bergström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!