Kvinnor riskerar sämre pension

Med det nya pensionssystemet får många räkna med en lägre pension. Speciellt kvinnor som oftare jobbar deltid och är hemma med barnen. Det menar Länsförsäkringars privatekonom Elisabeth Hedmark som i dag talar inför kvinnoföreningen 1,6 miljonersklubben i Uppsala.

- Det nya pensionsystemet kan slå hårt, särskilt mot kvinnor, säger Elisabeth Hedmark

- Det nya pensionsystemet kan slå hårt, särskilt mot kvinnor, säger Elisabeth Hedmark

Foto: Linda Forsell

Uppsala2007-02-15 00:01
Det nya pensionssystemet trädde i kraft 1999. En viktig förändring är att samtliga inkomstår räknas som pensionsgrundande, inte bara de 15 bästa åren som var fallet i det gamla ATP-systemet.
Det riskerar att slå hårt mot mångas pension, särskilt kvinnor, anser Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar.

- Förut visste man ungefär vilken pension man skulle få. Med det nya systemet är det mycket mera osäkert. Generellt sett så har ju kvinnor i högre utsträckning jobbat deltid, varit hemma med barnen och haft lägre lön. Då blir det också svårare att komma upp i en bra pension när alla åren räknas.
Elisabeth Hedmark håller i kväll ett föredrag inför 1,6 miljonersklubben i Uppsala, en förening som vänder sig till kvinnor över 45 år. Hon kommer då att tala om vikten av att varje individ själv ökar kunskapen om sin pension.

- Det nya pensionssystemet innebär ett individuellt ansvar. Det gäller att veta vilka konsekvenserna blir av dina beslut i livet, säger Elisabeth Hedmark.
En undersökning som Länsförsäkringar har gjort visar att många, främst kvinnor, skulle vilja gå i pension mellan 60 och 64 års ålder. Samma undersöknig visar att det inte är särskilt många kvinnor som tror att de kommer att kunna gå i pension vid den åldern.
- Den som vill gå tidigare får räkna med 30 procent lägre pension än om man hade gått vid 65 års ålder. För att få möjlighet att gå tidigare måste man också tidigt börja spara och sätta av pengar till sin pension, säger Elisabeth Hedmark.

Så här fungerar det
Den allmänna pensionen består av tre delar: inkomstpension, premiepension och garantipension.
Garantipension får du om du har låg eller ingen inkomst alls. 16 procent av din inkomst går till inkomstpensionen, 2,5 procent till premiepensionen. För den som är född 1953 eller tidigare går en något mindre del till premiepensionen. Premiepensionspengarna sätts in i fonder utifrån ditt senaste fondval.
De flesta, cirka 90 procent, har också tjänstepension. Den betalas in av arbetsgivaren och förvaltas också i fonder.
För att få en helhetsbild av den allmänna och den kollektivavtalade tjänstepensionen kan man gå in på www.minpension.se och göra egna prognoser.
Det orange kuvertet som skickas ut varje år innehåller upplysningar om hur din allmänna pension ser ut.
I Uppsala län delas det orange kuvertet ut 10-17 mars.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om