Kvinnor lägger mindre tid på lunch

Lunchvanorna skiljer sig mellan könen. Männen äter mycket oftare lunch på restaurang än kvinnor. Och var tionde kvinna tar ingen lunchrast. Det visar en ny undersökning gjord av Sifo.

Foto: Scanpix/arkiv

Uppsala2012-09-13 10:13

Skillnaderna mellan könen i undersökningen kan i viss mån bero på att det är vanligt att kvinnor och män har olika typer av jobb och att kvinnor arbetar mer deltid. Men icke desto mindre tar 18 procent av kvinnorna i undersökningen aldrig eller bara ibland lunchrast. En tiondel av männen tar aldrig eller bara ibland lunchrast.

Är det då så viktigt med lunch – det går ju att äta bra frukost och middag? I Norge äter många smörgås till lunch och de lever ju bra där. Frågan går till Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.
– Det är viktigt att få i sig energi och näring för att kunna prestera. Om man inte äter riktig mat blir man mer sugen på godis, snacks och kaffebröd, så det är en poäng med att äta riktig mat, säger hon.

Det är hela dygnets matintag som räknas. Den som äter en fillunch kan kompensera för det under resten av dagen. Åsa Brugård Konde poängterar att arbetstiden ofta är en stor del av dagen och om man inte äter vettigt på lunchen kan det vara svårt att få till en bra helhet.

Är det viktigt att ta en lång lunchrast?
– Det är mest en arbetsmiljöfråga. Näringsmässigt och fysiologiskt sett är det ingen skillnad.

Vad är bättre: matlådor eller att gå ut och äta?
– Det finns både bra och dålig mat ute och både bra och dålig mat i lådorna. Min uppfattning är att många som har matlådor slarvar lite med att ta med grönsaker. På lunchrestaurangerna har salladsborden blivit bättre, men jag vet inte hur det är med den lagade maten.

Är det fel att ta en hamburgare till lunch?
– Det är inte fel att göra det ibland, men det är inte hamburgaren som är problemet utan om man dricker cola och äter pommes frites till. Det är ingen hit. Jag tycker man kan passa på att äta fisk eller vegetariskt på restaurang om man inte lagar det själv så ofta.

Livsmedelsverkets guidning till ”nyttiga restauranger”, nyckelhålsmärkningen, drevs under några år som förening, men är under avveckling eftersom det inte bar sig. De som fått märkningen får använda den året ut. Sedan ska Livsmedelsverket komma med ett nytt system för märkning av restauranger. I Uppsala finns 13 nyckelhålsmärkta restauranger, varav några tillhör en snabbmatskedja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!