Kvinnojouren kan tvingas stänga skyddat boende

Kvinnojouren i Uppsala riskerar att få lägga ned sin verksamhet med skyddade boenden på grund av kraftigt minskat bidrag från kommunen. Det skyddade boende som kommunen samtidigt öppnar till våren får underkänt av Kvinnojouren. Även polisen har vissa synpunkter på säkerheten.

Susann Stambolidou Tellebo, Ingetora Gumbel och Eva Hassel Calais är djupt bekymrade över vad Kvinnojourens minskade bidrag kommer att få för konsekvenser.

Susann Stambolidou Tellebo, Ingetora Gumbel och Eva Hassel Calais är djupt bekymrade över vad Kvinnojourens minskade bidrag kommer att få för konsekvenser.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2003-11-27 00:00
— Det känns tungt. Vi tvingas helt övergå till ideell verksamhet och kan inte alls hjälpa lika många kvinnor som tidigare, säger Ingetora Gumbel när träffas i Kvinnojourens lokaler i Uppsala.
Telefonen ringer flera gånger under vårt samtal. Men telefonsvararen får gå på. Kvinnojouren har stängt sin jourtelefon dagtid tillfälligt under två veckor på grund av överbelastning. Trycket av hjälpsökande kvinnor är stort. Jourens fyra skyddade boenden för utsatta kvinnor har hittills i år i princip varit fullbelagda.

Besvikna
Efter kommunens beslut att kraftigt minska Kvinnojourens bidrag är besvikelsen stor.
- Det verkar inte som om våra insatser uppskattas längre. Ingen från kommunen har besvärat sig med att ens kontakta oss för att diskutera konsekvenserna av det minskade bidraget, säger Eva Hassel Calais, som också är anställd vid Kvinnojouren.
Kvinnojouren ansökte om en miljon kronor i bidrag för 2004, men när nämnden för vuxna med funktionshinder på tisdagen beslutade om nästa års föreningsbidrag fick Kvinnojouren i stället 500 000 kronor plus hyresbidrag. Det kan jämföras med årets bidrag på 750 000 kronor plus hyresbidrag.
Nämndens ordförande Randi Graungaard (v) säger att det minskade bidraget hänger samman med att kommunen i vår öppnar ett skyddat boende i kommunal regi. Syftet är bland annat att erbjuda en tillflykt för hotade invandrarflickor från patriarkala miljöer. Vad prislappen blir är oklart. Förhoppningen är att kostnaden per dygn och plats inte blir högre än 1 400 kronor.

"För lite personal"
- Det är inte rimligt att vi även finansierar Kvinnojourens skyddade boende. Deras verksamhet kanske får inriktas mer på stödinsatser av annat slag framöver, säger Randi Graungaard.
Vid Kvinnojouren är dock kritiken hård mot kommunens planerade boende. Enligt planerna ska det finnas två personal vid boendet med 13 platser, vilket Kvinnojouren anser är för lite. Att boendet ligger en bit utanför staden med lägenheter på markplan ifrågasätts också ur säkerhetssynpunkt.
- Om det inte finns tillräckligt personalstöd blir det ju mer som ett fängelse ute på landet. De här kvinnorna behöver stöd dygnet runt för att känna att deras beslut var riktigt, menar Ingetora Gumbel.
Enligt Anna Hedlin, biträdande chef vid Uppsalapolisens familjevåldsenhet, har polisen vissa synpunkter vad gäller säkerheten vid det planerade boendet. Hon vill inte gå in på några detaljer. Saken ska diskuteras inom kort vid ett möte med representanter från kommunen.

Ser inga brister
Randi Graungaard anser inte att det finns säkerhetsbrister.
— Det ska finnas larm och säkerhetsglas. Vad gäller personalstyrkan är ingenting klart. Men tanken är att boendet endast ska stå för grunden, ett tryggt boende. Sedan finns ju alltid möjlighet till andra stödinsatser från socialtjänsten.
Kvinnojouren befarar dock att en stor grupp misshandlade och hotade kvinnor inte kommer att fångas upp om kommunens boende blir det enda alternativet.
- Den som vill ha en plats vid kommunens boende måste gå via myndigheterna, vilket inte alla vågar eller vill. Hos oss finns möjlighet att vara anonym. Vi polisanmäler inte, utan låter det bli kvinnans beslut. Och vi sparar inga uppgifter, säger Ingetora Gumbel.
Hon ifrågasätter även att kommunen fattade beslut om det skyddade boendet utan att inhämta synpunkter från Kvinnojouren.
— Vi har 20 års erfarenhet av att erbjuda just skyddat boende, men får läsa i tidningen om att kommunen ska öppna ett skyddat boende. Man förväntar sig att kommunen skulle använda våra resurser och vår kunskap på ett bättre sätt.



Fakta
Kvinnojouren är en ideell förening som sedan drygt 20 år tillbaka erbjuder stöd för utsatta kvinnor. Det kan handla om skyddat boende, rådgivning eller stöd vid rättegångar. För närvarande arbetar tre anställda 75 procent. De ideella insatserna motsvarar cirka två heltidstjänster.
Hittills i år har Kvinnojouren, enligt egen statistik, haft nästan 1 000 kontakter med kvinnor i form av telefonsamtal eller besök.

Fotnot: Kvinnojouren i Uppsala anordnar på lördag en manifestation på Celsiustorget mot Mäns våld mot kvinnor. Manifestationen är årligt återkommande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!