Kvinnojouren i Uppsala beklagar uttalanden men stöder ROKS

Uppsala kvinnojour beklagar i ett brev till Uppsalapolitiker de uttalanden som gjorts av ordföranden för ROKS, Ireen von Wachenfeldt. Men man tar inte avstånd från ordföranden och förblir medlem i ROKS, vilket de nu får kritik för.

Uppsala2005-05-26 00:00
"Män är djur". Det yttrandet fälldes bland annat av Ireen von Wachenfeldt i den andra delen av SVT:s omdiskuterade dokumentär Könskriget. Dokumentären har anmält till Granskningsnämnden för radio och tv av bland andra flera medlemmar av Uppsala kvinnojour, som anser att programmet är felvinklat och förvränger sanningen. I ett e-postbrev till flera av kommunens politiker skriver dock Uppsala kvinnojour att man beklagar de uttalanden som gjorts av ordföranden för ROKS (Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige) samt att man "naturligtvis" tar avstånd från uttalandena.
Men Marie Glaas vid Uppsala kvinnojour betonar samtidigt att förtroendet för ROKS är orubbat.
— Vi har fullt förtroende för ordföranden. Det som sades var olyckligt, men tagit helt ur sitt sammanhang i reportaget. Vi anser naturligtvis inte att män är djur och det gör inte heller ordföranden för ROKS, säger Marie Glaas.

Bör kräva mer
Magnus Graner, ordförande för det moderata länsförbundet, är inte nöjd med förklaringen. Han anser att Uppsala kvinnojour offentligt bör kräva Ireen von Wachenfeldts avgång eller lämna ROKS.
— Hur vinklat programmen än var så har de här orden trots allt yttrats. Det är förfärliga åsikter. Om kvinnojouren inte agerar kraftfullt riskerar deras förtroende att skadas och i värsta fall kommer kvinnor dra sig för att söka hjälp hos dem, säger Magnus Graner, som anser det relevant att göra en jämförelse med den debatt som följde efter den tv-dokumentär som under valrörelsen 2002 avslöjade bland annat moderata politiker med rasistiska uttalanden i valstugorna.
— Jag krävde omgående att de som sagt dessa saker skulle uteslutas ur partiet därför att de inte företrädde partiets uppfattning. Det går inte att skylla på olyckliga formuleringar och vinklade reportage när det rör sig om sådan här grova övertramp, menar han.
ROKS ordförande förkastar i dokumentären att män som slår kvinnor kan, och bör, behandlas. Uppsala kvinnojour har framhållit att man inte har något principiellt mot att män behandlas.
Enligt Marie Glaas har kvinnojouren i Uppsala inga planer på att lämna ROKS.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!