Kvinnojouren är Årets Profil

NYHETER. Kvinnojouren Sigtuna får Sigtunabygdens utmärkelse Årets Profil 2013. Detta då den genom bland annat ideella krafter bedriver en viktig verksamhet.

Uppsala2014-02-18 17:12

Kvinnojourens ordförande Marie Unander-Scharin berättar att hon gråter av lycka när hon nås av nyheten.
– Det är fantastiskt! Jag är så fantastiskt glad, utbrister hon.
Det blir också verksamhetsansvarige på Kvinnojouren, som vill vara anonym av säkerhetsskäl.
– Det känns otroligt bra för ett av våra mål är att alla invånare i kommunen ska veta att vi finns, säger hon.

I 31 års tid har kvinnojouren strävat efter ett ”jämställt samhälle fritt från våld”. Det gör man genom att ta emot joursamtal, ha ett skyddat boende, fungera som stöd på rättegångar, föreläser på skolor och mycket mer. Utöver den verksamhetsansvarige, som är anställd, bedrivs verksamheten av cirka 15 volontärer.
– Vi har en stark ideell grupp med engagerade kvinnor som tar sin roll på stort ansvar. Men vi behöver ännu fler, säger verksamhetsansvarige.

År 2012 kontaktades kvinnojouren 1 063 gånger via telefon, internet och besök. Det skyddade boendet var uppbokat under 1457 dygn. Året dessförinnan rörde det sig om 736 dygn och 926 kontakter, men då ingick även Tjejjouren Iduns samtal i statistiken.
–Ju mer vi blir synliga i samhället desto mer får vi att göra, säger verksamhetsansvarige.

Den som är intresserad av att arbeta ideellt på kvinnojouren får gå en internutbildning och intervjuas. Innan nya börjar arbeta mer själständigt får de också gå bredvid mer erfaren personal.
– Man kan ha haft egna erfarenheter av våld i nära relationer, men man måste ha bearbetat de sakerna, säger verksamhetsansvarige.

Att hon för cirka 3,5 år sedan blev jourens första heltidsanställda ser både hon och Marie Unander-Scharin som ett stort framsteg i verksamheten. Båda är också överens om att det finns ytterligare steg att ta. Fler anställda, fler skyddande boenden, mer utåtriktat arbete i skolor och att öka kompetensen kring funktionsnedsattas, äldres och HBTQ-personers behov är några av sakerna som de vill satsa på.
– Största utmaningen är att hitta finansiärer för att driva utvecklingen vidare, säger Marie Unander-Scharin.
Kvinnojouren tar emot utmärkelsen på Kulturskolans dag i Sigtuna den 1 juni.

Kvinnojouren Sigtunas kontaktuppgifter

Telefon
Måndag-fredag
kl. 08.00-17.00: 08-591 193 41
kl. 17.00-22.00: 070 509 11 00

Lördag-söndag
kl 08.00-22.00: 070-509 11 00

Mejl
info@kvinnojourensigtuna.se

För mer information se www.sigtuna.kvinnojouren.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om