Kvinnliga studenter vann mot SLU

De 44 kvinnor som stämt Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala fick rätt. Den viktade lottning som använts i antagningen till veterinärutbildningen för att få in fler manliga studenter stred mot lagen.

Uppsala2009-03-30 14:14
Nu måste SLU betala 1,5 miljoner kronor i skadestånd.
- Det känns jätteskönt att få en bekräftelse på att man inte kan behandla människor på det här viset.

Så kommenterar
en av de kvinnor som stämt SLU, Sofia Lindblad från Östhammar, domen som avkunnades i Uppsala tingsrätt på måndagen. Rätten konstaterar att den viktade lottningen är ett brott mot likabehandlingslagen och närmast kan beskrivas som strukturell diskriminering riktad mot kvinnor.
- Absolut är det så vi har upplevt det. Att vi haft mycket, mycket mindre chans att komma in har varit helt oacceptabelt, säger Sofia Lindblad.

Gemensamt för de 44 kvinnorna är att de sökt genom urvalsgruppen för dem som läst på folkhögskola, och att de sökt med högsta möjliga betyg. För att särskilja sökande åt som har samma betyg används lottning. Men för att jämna ut könsskillnaderna på utbildningen har lottningen viktas så att männen i folkhögskolegruppen haft 85 procents chans att vinna. Under de två år kvinnorna sökt har bara män antagits från den här kvoten.
Enligt tingsrätten öppnar förarbetena till likabehandlingslagen en möjlighet för en viss svag positiv särbehandling. Den viktade lottningen vid SLU har dock haft mycket liten inverkan på jämställdheten, men har utgjort en avsevärt ingripande åtgärd mot de diskriminerade personerna, och är därför inte tillåten, menar rätten.

Att SLU förlorade målet ser prorektor Lena Andersson Eklund som en besvikelse.
- Vi anser att vi följt högskolelagen och fullföljt uppdraget att åstadkomma jämställdhet på våra utbildningar. Men det har funnits oklarheter om hur lagen ska tolkas, säger hon.
SLU har använt viktad lottning på alla sina utbildningsprogram, men på övriga utbildningar har bara enstaka fall avgjorts på det här sättet, enligt Lena Andersson Eklund. Sedan förra året används dock inte tekniken längre vid SLU. Däremot tillämpas viktad lottning inom många andra utbildningar i Sverige och frågan är om domen får stor principiell betydelse. Lena Andersson Eklund är tveksam.
- Som jag ser det gäller den här domen bara den här speciella situationen, med en urvalsgrupp med få platser där alla har samma meritvärde, säger hon.

Stiftelsen Centrum för rättvisa som företrätt kvinnorna anser däremot att tusentals studenter som förlorat en viktad lottning nu kan vara berättigade skadestånd.
- Fallet visar att kön och andra faktorer som man inte kan påverka inte bör spela någon roll för vem som får en utbildningsplats, säger Gunnar Strömmer, advokat.
För Sofia Lindblad kan domen i alla fall få en tydlig effekt, förutom de 35 000 kronor hon ska få i skadestånd.
- Det är nog mycket möjligt att jag söker veterinärutbildningen igen, säger hon.
Enligt justitiekanslern, som företrätt SLU i förhandlingarna, kommer domen att överklagas.
Fakta

Olika former av kvotering eller särbehandling vid antagning till högskole- och universitetsstudier har testas rättsligt förut. Bland annat fälldes Uppsala universitet 2006 av Högsta domstolen, HD, för olaglig etnisk diskriminering sedan utbildningsplatser på juristutbildningen vikts åt sökande med två utlandsfödda föräldrar. Skadestånd tilldömdes två studenter som nekats utbildningsplats trots att de hade bättre meriter. Det aktuella SLU-fallet är dock det första som prövar särbehandling när de sökande har exakt samma meritvärde.
Av 185 antagna till veterinärutbildningen under 2006 och 2007 antogs åtta från folkhögskolekvoten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!