Kvinnliga studenter tar större risker vid sex
Det har blivit vanligare bland kvinnliga studenter att ha sex "första kvällen". Fler tittar på porr och användningen av akut-p-piller har mer än fördubblats. Det visar en studie som genomförts i Uppsala.
— Resultatet stämmer med den bild andra studier givit av en mer liberal attityd till exempelvis sex första kvällen, säger Margareta Larsson, som genomfört studien tillsammans med Tanja Tydén. De är båda barnmorskor till yrket och forskar vid Institutionen för kvinnors och barns hälsa respektive Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet. Enkätundersökningen har genomförts vid Studenthälsans mottagning för gynekologi och preventivmedelsrådgivning. Totalt 315 kvinnliga studenter deltog. Resultatet har sedan jämförts med en studie från 1999.
— Det mest förvånande är den höga användningen av akut-p-piller, säger Margareta Larsson.
Drygt hälften
Drygt hälften av de kvinnliga studenterna uppger att de använt akut-p-piller.
— Resultatet påverkas givetvis av att vi frågat studenter som sökt sig till en gynmottagning. De representerar inget tvärsnitt av den kvinnliga befolkningen. Men siffran är ändå hög, säger Margareta Larsson, som dock betonar att studien inte ger några belägg för en utveckling mot att akut-p-piller skulle ersätta andra preventivmedel.
- Akut-p-piller har snarare blivit ett tillskott till den övriga preventivmedelsanvändningen. Och en hög användning kan vara något positivt om alternativet hade varit fler aborter, tillägger hon.
Enligt studien har fler kvinnliga studenter än tidigare, total 94 procent, haft oralsex. Några procent fler än tidigare, totalt 32 procent, uppger att de haft analsex. Nästan 70 procent uppger att de konsumerat porr, vilket innebär en ökning med 15 procent.
— Här behöver det givetvis inte alls handla om något ökat sexuellt risktagande utan endast om sexvanor. Men många väljer tyvärr bort kondom vid analsex, säger Margareta Larsson.
Viktigt att testa sig
Totalt 45 procent av kvinnorna uppger att de haft sex vid första träffen utan att använda kondom, vilket innebär en ökning med cirka 10 procent. Andelen som drabbats av någon sexuellt överförd sjukdom har ökat med knappt tio procent till runt 20 procent. Och forskarna framhåller att det är viktigt att de som utsätter sig för ökade risker ser till att testa sig för att infektioner ska kunna upptäckas tidigt och behandlas.
Studien visar även att färre studenter, 7 procent jämfört med 12 procent vid studien 1999, uppger att de blivit utsatta för sexuella trakasserier.
- Kanske kan en förklaring vara att frågan fått uppmärksamhet och resulterat i handlingsplaner och ett tydligt ställningstagande mot sexuella trakasserier från universitetets sida, säger Margareta Larsson.
UNT-fakta
Akut-p-piller är receptfritt på apoteket.
Pillren tas efter ett oskyddat samlag. Bäst skydd ger pillren om de tas inom 24 timmar.
Pillren verkar främst genom att förhindra ägglossning och ska inte blandas ihop med abortpiller. De har sämre skyddseffekt än vanligt p-piller.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!