Kvinnliga studenter mår sämre än manliga

Kvinnliga studenter vid Uppsala universitet mår generellt lite sämre än män som läser på högskolenivå i Uppsala. Det framgår av en kartläggning som gjorts på uppdrag av Studentkåren. Martin Hofverberg vill nu intensifiera jämställdhetsarbetet för att komma till rätta med problemet.

Uppsala2006-03-28 21:40
" Vi kan också se att kvinnliga studenter genomgående tycks må lite sämre än manliga studenter", står det i kommentarerna till undersökningen som bygger på telefonintervjuer med 600 studenter (svarsfrekvensen var 69 procent).
Magont, huvudvärk, ryggont drabbar oftare kvinnor än män i bland dem som ingått i undersökningen. Hela 40 procent av de kvinnliga studenterna uppgav att de ofta eller ibland hade huvudvärk. En tredjedel av kvinnorna uppgav att de ofta eller ibland kände sig deprimerade eller nedstämda. Motsvarande andel hos männen var en femtedel.
Fler kvinnor än män kände sig negativt särbehandlade på grund av kön.
Men varför är det så, att kvinnliga studenter generellt mår sämre?
— Tjejer har högre krav på sig själva, säger Anna Neuman som läser statskunskap.
— Det är ett strukturproblem i samhället. Flickor uppfostras till att vara duktiga. De ska ha bättre betyg än killarna, säger Sara Lundberg som läser till civilingenjör.
Martin Hofverberg, vice ordförande i Uppsala studentkår, ser allvarligt på resultatet och tror att lösningen på problemet ligger i ett aktivare jämställdhetsarbete.
Han vill helt enkelt sätta större press på institutionerna. Att målen i jämställdhetsplaner, om de inte uppnås, ska innebära konsekvenser.
— Om det inte införs sanktioner finns det inte incitament nog för att arbeta med frågan, säger Martin Hofverberg som kan tänka sig att "straff" eller "symboliska reprimander" delas ut till institutionerna.
Mindre anslag skulle kunna vara ett straff, anser han.
— Det gäller även för övriga i studentvärlden att bli bättre på att hitta dem som mår sämre. Fakulteterna och andra måste visa att de bryr sig.

Visste du att?
Studentkårens undersökning av hälsosituationen för studenterna vid Uppsala universitet bygger på svar inom en mängd områden.
UNT har plockat ut några uppgifter:
* 63 procent i undersökningen svarade att de motionerar flera gånger i veckan medan bara 3 procent uppgav att de inte motionerade över huvud taget.
* Studierna, yrkeslivet efter studierna och ekonomin är de områden som flest studenter oroar sig för.
* De flesta var nöjda med sin fysiska studiemiljö, 66 procent upplevde den som bra eller mycket bra.
* Studenter som studerar teknologi och naturvetenskap är mest positiva till anställda inom universitetet, 81 procent upplevde att relationen var bra.
* 51 procent av manliga studenterna upplevde att deras ekonomi var god, mot 40 procent av kvinnorna. Fler yngre än äldre studenter ansåg sig ha en god ekonomi.
* 34 procent av studenterna uppgav att de avstod från att köpa kurslitteratur för att de inte hade råd med det höstterminen 2005. En lika stor andel valde, av samma anledning, att hoppa över en prenumeration på en dagstidning.
* 63 procent av studenterna arbetade under ferierna. Omkring 40 procent hade extrajobb under terminerna. Drygt hälften av dem uppgav att de inte skulle klara sig ekonomiskt utan extraarbetet.
* 84 procent av studenterna var nöjda med sin bostadssituation. En femtedel av studenterna bodde i bostadsrätt.
Källa: ARS Research AB, Hälsosituationen för studenterna vid Uppsala universitet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!