Kvinnliga läkarstudenter upplever sig vara diskriminerade

Var tredje kvinnlig student på utbildningar till läkare, tandläkare och apotekare har känt sig negativt särbehandlad på grund av könstillhörighet. Det visar en färsk undersökning.

Uppsala2007-04-21 00:01
Anna Fällman som läser tredje terminen på läkarutbildningen vid Uppsala universitet tycker att siffran borde ha varit ännu högre:
- Jag tror det är många fler tjejer som inte är medvetna om den särbehandling som förekommer. Man är inskolad i det.
Siffrorna presenteras i Högskoleverkets rapport, Studentspegeln 2007, som besvarats av över 6 000 studenter i landet. Bland de studerande inom läkar- tandläkar- och apotekarutbildningen svarade 34 procent av kvinnorna att de vid något tillfälle känt sig negativt särbehandlade på grund av könstillhörighet.

Även inom civilingenjörsutbildningen och annan teknisk utbildning upplever sig många kvinnliga studenter särbehandlade: 32 procent respektive 29 procent.
För samtliga utbildningsområden är genomsnittet betydligt lägre. 13 procent av de kvinnliga studenterna och sju procent av männen uppger att de blivit negativt särbehandlade på grund av könstillhörighet, antingen av andra studenter eller personal vid universitetet.
Högskoleverket konstaterar i sin rapport att förekomsten av negativ särbehandling är så pass omfattande på de aktuella utbildningarna att ansvariga måste ta problemen på allvar. Anna Fällman, som läser tredje terminen på läkarutbildningen, instämmer:
- Det här är en hög siffra som man måste ta på allvar. Jag tror det är många som inte är medvetna om den särbehandling som förekommer.
Hon påpekar att särbehandling kan vara att läraren visar mer intresse för vad männen tycker under lektionen än när kvinnor yttrar sig.

Hon tycker att man kan märka att männen får mer utrymme i olika studiesammanhang. Flera andra kvinnor som UNT pratade med på Biomedicinskt centrum, BMC, på fredagen säger att de upplevt samma sak.
- Det blir tydligt i till exempel seminarieform där man ser vilka som pratar mest och vilka åsikter som blir de tyngsta, säger Anna Fällman.
Kristin Wisell som läser sjätte terminen på apotekarprogrammet känner dock inte igen sig i högskoleverkets rapport:
- Jag har aldrig hört något om negativ särbehandling bland apotekare, säger hon.

Tio procent av kvinnorna inom utbildningsområdet läkare, tandläkare eller apotekare svarar i undersökningen att de känt sig sexuellt trakasserade någon gång under studietiden. Det är den högsta procentandelen bland alla utbildningsområden i undersökningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!