En kvinnlig vd i den privata sektorn har en medellön på 63 100 kronor i månaden, jämfört med en manlig vd som tjänar 76 300 kronor. Detta innebär att en kvinna tjänar 83 procent av det som mannen har i lön. En siffra som är två procentenheter lägre än genomsnittet för kvinnor i Sverige.
Anna-Lena Holmström, regionchef för Svenskt Näringsliv i Uppsalaregionen, menar att osakliga löneskillnader aldrig är acceptabla. Statistiken säger dock inte allt om problemet.
– Skillnaden kan bero på många olika saker som inte framgår av statistiken., säger Anna-Lena Holmström.
Hon påpekar att det är svårt att veta varför kvinnor tjänar mindre.
– Det kan bero på att det är vanligare att kvinnliga chefer leder mindre företag, och ibland kanske också nyare företag. Men det finns inget säkert svar.
Löneskillnader mellan kvinnliga och manliga chefer genomsyrar hela arbetsmarknaden. Men det finns undantag. Kvinnliga verksamhetschefer inom den statliga sektorn tjänar bättre än sina manliga kolleger. De har en lön som ligger på 101 procent av männens lön. Liksom i den privata sektorn skiljer sig lönerna även inom landstinget. Kvinnliga chefer inom vård och omsorg tjänar 86 procent, samtidigt som övriga drift- och verksamhetschefer bara når upp till 82 procent.
En lönekartläggning av Landstinget i Uppsala län som publicerades förra året, visar att skillnaderna i länet inte är fullt lika stora som i övriga landet. Kvinnliga chefer med ett övergripande verksamhets-, ekonomi- och personalansvar har en lön som motsvarar hela 120 procent av männens. Lägre chefer når en procentsats som ligger ett par procentsatser över Medlingsinstitutets siffror.
– Vi sätter lön beroende på uppdragets karaktär. Statistiken visar att vi har en stor andel kvinnor vars lön baseras på uppdragets omfattning, säger Lotta Halling, personaldirektör vid Landstinget i Uppsala län.
Varför skiljer sig lönerna mellan kvinnliga och manliga chefer så pass mycket i landstingen?
– Jag kan bara uttala mig om hur det ser ut hos. Vi jobbar intensivt med att det inte ska vara några osakliga löneskillnader. I vissa fall har vi lönekompenserat, men vi har aldrig behövt göra det när det gäller chefslönerna.