Polislegendaren ryckte in när kvinna ofredades

När en man hotade en kvinna till livet med en livrem tvekade Christer Nordström inte en sekund. "Det fanns inget alternativ", berättar polisprofilen, som brottade ner den hotfulla mannen på golvet.

"Som gammal polis sitter takterna kvar", berättar Christer Nordström.

"Som gammal polis sitter takterna kvar", berättar Christer Nordström.

Foto: Maya Andersson

Uppsala2023-12-08 18:00

Det var tidigt på onsdagsmorgonen som Christer Nordström, 73, före detta polis och känd Uppsalaprofil, var på väg att ta pendeln till sitt jobb på Kungliga slottet i Stockholm, när han på Resecentrum fick syn på en man som betedde sig aggressivt.

– Jag satt med en kopp kaffe och gick upp på övre plan för att sätta mig. Plötsligt börjar en kvinna skrika. När jag vänder mig om ser jag hur en man antastar henne. Han skrek könsord till henne och hotade med att döda henne, berättar han.

Christer bad honom att lugna sig, med det fick ingen effekt. Istället slet mannen av sig sin livrem och slog den mot henne.

– Jag är osäker på om han träffade, men det var tillräckligt för att jag förstod att "nu måste jag ingripa".

Mannen blev väldigt arg när Christer sade till på nytt. Men det visade sig vara helt fel person att gå emot. Christer Nordström tjänstgjorde som polis i Uppsala under 47 år och har varit med om situationer som den här förut.

undefined
"Som gammal polis sitter takterna kvar", berättar Christer Nordström.

– Som gammal polis sitter takterna kvar. I och med att han blev hotfull fick jag agera därefter. Jag gav honom ett slag, drog omkull honom på golvet och sedan höll jag fast honom och bad en annan resenär att ringa polisen. Det blev lite tumultartat.

Efter ett tag kom polisen och tog hand om mannen, som Christer sett på stationen tidigare.

Nu är han kritisk till att inga vakter syntes till, inte minst då han menar att flera resenärer blev rädda och höll sig undan ovanvåningen.

– Särskilt vintertid tycker jag det är viktigt att det finns tillräckligt med ordningsvakter. De som söker sig inomhus när det är kallt ska inte vara här om de inte sköter sig. Det är jätteviktigt att resenärerna känner sig trygga.

undefined
"Det är viktigt att hålla för munnen så att de inte kan bitas. En gång för många år sedan blev jag biten av en kvinna vid ett ingripande. Det gör ont!", minns Christer Nordström.

Michael Englund är säkerhetschef på Jernhusen, som ansvarar för tryggheten på Resecentrum. Enligt honom är nivån av bemanning och övervakning lika hög på Resecentrum som i landets övriga större städer, som Stockholm och Göteborg.

– Vi har kameraövervakning dygnet runt och bemannar med ordningsvakter när det behövs utifrån de analyser vi gjort, berättar han.

Enligt honom har Jernhusen ett gott samarbete med Stadsmissionen, socialtjänsten och polisen för att säkerställa resenärernas trygghet. Samtidigt kastas inte de som befinner sig på stationen för att söka skydd ut av ordningsvakterna – så länge de sköter sig.

undefined
Michael Englund, säkerhetschef Jernhusen, menar att ordningsvakter fanns vid centralstationen när händelsen inträffade, men att de var på en annan plats. Istället larmades polis. "Larmfunktionen fungerade väl", säger han.

– På Resecentrum gäller ordning och reda med hjärta. Man kan inte kasta ut folk i kylan. Samtidigt kan vi inte tolerera alkohol eller våld. När vi ser att någon far illa skriver vi en orosanmälan, säger Michael Englund.

Enligt Michael Englund var stationen bemannad med ordningsvakter vid tillfället, men de befann sig på en annan plats.

– Nu gick larmet till direkt till polisen och de kunde rycka in omedelbart. Larmfunktionen fungerade väl.

Han menar att Christer och den andra personen gjorde helt rätt som agerade.

– Envarsgripande bör ske utifrån ett självskyddsperspektiv. Christer och den andra personen som ingrep verkade besitta rätt förutsättningar i det här fallet.

Att folk ingriper vid behov är viktigt, menar Christer Nordström.

– Det är kanske inte alltid folk gör det. Man kanske är rädd för att en hämndsituation ska uppstå eller att någon skadas. Man måste själv göra en bedömning om och hur man ska ingripa. Kan man inte det viktigt att i alla fall stanna kvar, larma polis och finnas kvar på platsen för att lämna vittnesuppgifter, säger han.

Envarsgripande

Vem som helst får lov att, i vissa speciella situationer, gripa personer som har begått brott där fängelse finns i straffskalan. Den som grips ska påträffas på bar gärning eller på flyende fot. Allmänheten får också gripa en person som är efterlyst för brott.

Den gripne ska så fort som möjligt överlämnas till polis.

Bestämmelser om envarsgripande finns i 24 kapitlet, 7 §, i rättegångsbalken.

Källa: Åklagarmyndigheten, polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!