Kvinna i Uppsala dog av meningokocker
En medelålders Uppsalakvinna dog mycket hastigt i vintras, smittad av bakterien meningokocker. Därmed har två länsinnevånare smittats i år av bakterien som är harmlös för de flesta, men livsfarlig för andra. Fallen har dock inget samband.
Ett fall till
Den uppgiften är dock felaktig och Brita Winsa, chefsläkare vid Akademiska sjukhuset, bekräftar nu att ytterligare ett fall inträffat i år.
— Vi har kontrollerat igen och sett ett fall till. Det har anmälts på korrekt sätt till smittskyddsläkaren i Uppsala län och till Smittskyddsinstitutet och antibiotika har getts till de närmast anhöriga, säger Brita Winsa.
På kort tid har alltså två insjuknanden orsakade av meningokocker med dramatiskt förlopp inträffat i Uppsala län. Tonårsflickan överlevde, men har mist fötter och händer, medan den medelålders kvinnan avled efter att mycket hastigt ha insjuknat. Kvinnan vaknade med illamående mitt i natten, och avled bara några timmar senare.
Vanlig infektion
Enligt Smittskyddsinstitutets hemsida är infektionen som sådan mycket vanlig och är för det stora flertalet helt harmlös.
Men hur kan då sjukdomsförloppet vara så dramatiskt för andra?
— Det beror på vilka reaktioner som sätts i gång av immunförsvaret, som är olika hos olika personer på grund av ärftliga faktorer, säger Brita Winsa.
Exempelvis kan blodet börja att koagulera och bilda blodproppar var som helst i kroppen. Det typiska tecknet på meningokockersmitta är just blodproppar som syns i form av blåa prickar på benen. Upptäcker man sådana måste man genast uppsöka läkare. Brita Winsas egen dotter smittades av meningokocker förra året.
Blåa prickar
—I telefon sade hon att hon var hängig och mådde dåligt. Det lät som influensa. Just före vi lade på sade hon att hon hade blåa prickar på benen. Jag förstod då hur allvarligt läget var, och skickade min dotter direkt till sjukhuset. Antibiotikan tog på henne och allt gick bra. Hon fick stanna på sjukhuet en vecka, säger Brita Winsa.
2001 anmäldes elva fall av meningokockersmitta i Uppsala län till Smittskyddsinstitutet. Därefter har mellan två och fyra fall anmälts per år i länet. Dödsfall och amputationer är sällsynta. Som exempel kan ett utbrott i delstaten Alberta i Kanada 1999-2001 nämnas. Där amputerades fyra av 61 insjuknade, och två dog. 43 blev fullt friska.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!