Kvinna fick rätt mot kommunen

"Kvinnliga anställda i vår verksamhet måste frigöra sig ifrån/kämpa emot den rådande rollbild, vilken tillhör det kvinnliga könet, dvs en omhändertagande mamma som lagar mat, städar osv". Det yttrandet till JämO av en chef inom Uppsala kommun kan ha kostat kommunen 50 000 i skadestånd i ett nyligen avgjort könsdiskrimineringsärende.

Uppsala2004-03-08 00:00
I juli 2003 anmälde Maria Eriksson, Uppsala, kommunen till Jämställdhetsombudsmannen efter att ha kontaktat sitt fack, Handels. Hon ansåg sig ha blivit könsdiskriminerad när hon sökte en tjänst som boendeassistent hos Uppsala kommun.

Bekräftades av chef
I sin anmälan till JämO skrev Maria Eriksson att anledningen till att hon anser sig diskriminerad är att "en person av motsatt kön med sämre erfarenhet fick arbetet jag sökte".
- Jag fick av den ansvarige chefen veta att jag var lika duktig och lämplig som den man som också sökt tjänsten, men att han hade fått jobbet just för att han var man. Jag blev upprörd och förvånad: för en gångs skull var jag mer meriterad än en manlig sökande - och då får jag veta att jag har "fel" kön, säger Maria Eriksson.

Var invandrare
Den aktuella chefen inom kommunen uppmanades av JämO att komma med ett yttrande. Han berättar att när de första anställningsintervjuerna gjorts återstod två personer, en man och en kvinna. Båda gav ett förtroendefullt intryck och eftersom ingen av dem hade formella kvalifikationer så handlade det om att värdera arbetslivserfarenheter "och ställa dessa i relation till målgruppen och verksamhetens mål".
Chefen fann då att flera faktorer talade för att anställa den manlige sökanden, bland annat för att denne är invandrare och därför särskilt passande för verksamheten.

Maken redan anställd
Han framhåller vidare att anställningen av en man "gjorde att arbetslaget bättre återspeglade boendets sammansättning".
Att anställa den manlige sökanden skall dessutom ha gett en bra åldersspridning inom arbetsgruppen. Som ett sista skäl anför han att Marie Eriksson är gift med en manlig anställd inom verksamheten, och gör bedömningen att en tredje anställd skulle kunna "bli utfryst i arbetet".
I yttrandet skriver han också att tjänstetiteln på det arbete kvinnan sökte är boendeassistent, vilket är "en kategori där majoriteten av de anställda är kvinnor". Chefen framhåller att "Kvinnliga anställda i vår verksamhet måste frigöra sig ifrån/kämpa emot den rådande rollbild, vilken tillhör det kvinnliga könet, dvs en omhändertagande mamma som lagar mat, städar osv" .

JämO stöd
- Jag blev mer och mer chockad för varje rad jag läste i hans yttrande, och det var just dessa rader som gjorde att JämO valde att ta upp fallet som könsdiskriminerande. I övrigt stod ord mot ord, säger Maria Eriksson.
- Om det är något jag varit medveten om dagligen i mitt arbete med de unga invandrarkillarna så är det just detta med att "i Sverige är vi jämställda och alla skall hjälpas åt". Och så får jag läsa ett så fördomsfullt yttrande av min egen chef.
Hon berättar att JämO varit ett stort stöd under den här tiden.
- Jag blev osäker och började ifrågasätta mig själv - kanske var jag för känslig. Men min advokat på JämO stöttade och peppade mig på ett bra sätt.

Skadestånd
Sedan Maria Eriksson slutade sitt vikariat på boendet har hon träffat flera av "sina" ungdomar, och de har förstås frågat henne varför hon inte fick tjänsten.
- Det känns mer än pinsamt att berätta att vi kanske inte är så jämställda i Sverige när allt kommer omkring. Jag har faktiskt knappt kunnat se dem i ögonen, med tanke på allt vad jag har sagt tidigare om jämställdheten här.
I slutet av februari träffades en överenskommelse mellan Maria Eriksson och Uppsala kommun, vilket innebär att kommunen skall betala ett skadestånd på 50 000 kronor till henne.
Kommunens jämställdhetsansvarige Gro Hansen befinner sig på tjänsteresa och har inte kunnat nås för en kommentar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!