Diskrimineringsombudsmannen (DO) anser att den berörda vårdcentralen i Uppsala inte kunnat ge en rimlig förklaring till varför kvinnan ombads att ta av sig huvudduken. "Ovidkommande undersökningar eller annan osaklig behandling riskerar att leda till att vissa personer kan dra sig för att söka vård", menade Sandra Danowsky, jurist på DO.
Men regionen vägrar att betala det begärda beloppet.
– Det är ett principiellt ställningstagande. Vi tycker det är rimligt att man som läkare ska kunna be sin patient att ta av sig sin huvudduk. Om en läkare inte kan ställa den frågan riskerar det att påverka patientsäkerheten och ge oss en ängslig läkarkår, menar Björn-Owe Björk (KD), regionråd och ordförande för vårdstyrelsen.
Exakt hur läkarbesöket gått till är fortfarande oklart, men Björn-Owe Björk litar på att läkarens omdöme varit korrekt och menar att läkarkåren är professionell.
– En läkare ska såklart ge ett bra bemötande, men ingen läkare kan tvinga sin patient att göra något. Men DO:s beslut om att man som läkare inte ens ska kunna ställa frågan tycker vi är orimligt.
Att Region Uppsala bestrider DO:s krav innebär att ärendet blir en fråga för domstol att avgöra.
– Vi kommer inte att betala eftersom vi tror det vore principiellt olyckligt om läkare inte vågar ställa de här frågorna. Vi är redo att ta den diskussionen i rätten om DO väljer att gå den vägen, säger Björn-Owe Björk.