I våras grep Uppsalapolisen en man, misstänkt för grov kvinnofridskränkning. Enligt socialtjänsten har han utsatt sin hustru för allvarligt fysiskt, psykiskt och sexuellt våld, vilket även intygats av henne. Kvinnan, som är i 20-årsåldern, har uppgett att mannen hotat att döda henne och parets tvååriga dotter.
Inledningsvis sa kvinnan att hon ville lämna mannen. Men sedan ändrade hon sig och ville inte längre att relationen skulle ta slut och kontaktade honom på telefon. Kvinnan sa att det våld hon utsatts för inte varit så allvarligt och att det var onödigt att blanda in polisen. Kvinnan och dottern placerades på ett skyddat boende men kvinnan ville inte vara kvar.
Socialtjänsten beslöt då att tvångsomhänderta flickan. Kvinnan begärde att få tillbaka sin dotter. Hon bedyrade att hon skulle avsluta kontakten med mannen och inte lämna det skyddade boendet igen. Hon menade att hennes vankelmodiga hållning gentemot mannen hängt samman med att hon endast varit en kort tid i Sverige och inte känt till sina skyldigheter som mamma i en sådan här situation.
Förvaltningsrätten anser att kvinnan uppvisat en bristande insikt i dotterns skyddsbehov. Eftersom hon inte förmått skydda barnet från att uppleva våld i hemmet har hon brustit i sin föräldraförmåga, fastställer domstolen. Dottern ska därför vara omhändertagen.
Kvinnan överklagade omhändertagandet till kammarrätten men har senare tagit tillbaka sitt överklagande.