Kvinnojouren anmäler Uppsalapolisen för tjänstefel

När en våldsutsatt kvinna gick till polisstationen för att anmäla ett brott fick hon veta att polisen bara tar emot under vissa tider. Nu anmäler Uppsala kvinnojour polisen.

"Det är tjänstefel när de inte tar emot en anmälan" Susann Stambolidou Tellebo, verksamhetschef vid Uppsala kvinnojour som anmält polisen i Uppsala.

"Det är tjänstefel när de inte tar emot en anmälan" Susann Stambolidou Tellebo, verksamhetschef vid Uppsala kvinnojour som anmält polisen i Uppsala.

Foto: UNT

Uppsala2023-03-28 11:31

En dag i mars går en kvinna som bor på en kvinnojour till polisen i Uppsala för att göra en anmälan om misshandel och kvinnofridskränkning. Väl framme vid luckan får hon veta att polisen bara tar emot anmälningar mellan klockan 12.00 och 16.00 och hon uppmanas att komma tillbaka då.

– Såhär får det inte gå till. Polisen måste finnas tillgänglig för våldsutsatta när de vill och kan anmäla. När vi vet hur stort mörkertalet är och hur få kvinnor som anmäler betyder det att myndigheten måste vara tillgänglig när kvinnor vill, orkar och vågar anmäla, säger Susann Stambolidou Tellebo, verksamhetschef för Uppsala kvinnojour.

Hon säger att polisen tidigare tagit emot anmälningar alla dygnets timmar och understryker att myndigheter som polisen har ett särskilt ansvar eftersom det är väl känt att kvinnor kan ha svårt att överhuvudtaget komma ifrån en kontrollerande man, för att anmäla.

De har därför anmält polisen för tjänstefel och även anmält myndigheten till Justitieombudsmannen (JO).

– Polisen säger att man prioriterar den här typen av brott. Men det här signalerar att man inte tycker att det är så viktigt, säger hon.

Jan Håkansson, som är ansvarig för receptionen i polishuset, håller med om att något sådant här inte ska hända.

– Jag vet inte vad som hänt i det här fallet, men vi ska undersöka det. Kommer det in ett allvarligt brott så ska man hantera det ändå, säger han.

Han förklarar att ordningen med vissa tider för polisanmälningar kommit till som ett sätt att förenkla arbetet med alla ärenden i receptionen, särskilt under den tid som det varit mycket arbete kopplat till hanteringen av pass. 

– Vi försöker få ihop verksamheten. Nu måste vi titta på varför det blev så här så det inte upprepas.

Kvinnojouren i Uppsala har nu skickat en uppmaning till övriga kvinnojourer i landet att undersöka om polisen även där upprättat "anmälningstider".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!