Kvicksilver i fisk ska granskas
Nu ska mängden kvicksilver i fisk granskas. Livsmedelsverket ska inleda en omfattande kartläggning över hela landet. Samtidigt ses kostråden för fisk över.
Nästa års riksprojekt får för första gången en kemisk inriktning. Tidigare har Livsmedelsverket undersökt förekomsten av bakterier i maten.
— Den här gången vill vi titta på kvicksilver, och vi gör det för att försöka få en fullständig bild av förekomsten. Någon liknande undersökning har inte gjorts på många år. Fisk är den viktigaste källan för exponering Vi kommer därför att tillsammans med landets kommuner köpa in fisk som vi vet kan innehålla kvicksilver, säger Håkan Johnsson, tillförordnad chef vid forsknings- och utvecklingsavdelningen på Livsmedelsverket.
De arter som kan innehålla förhöjda halter är abborre, gädda, gös, lake, ål samt stor hälleflundra. Gränsvärdet för kvicksilver i gädda och ål är 1 milligram per kilo och 0,5 milligram för de andra fiskarterna. Kvicksilverhalten varierar beroende på fiskart, fiskens ålder och fångstplats.
Det är kommunerna som har tillsynsansvaret för livsmedel som säljs i butiker.
— För många år sedan fanns det svartlistade sjöar i Sverige. Det var fabriksutsläpp som gjorde att det fanns kvicksilver i fisken. Vi vet att kommunerna är intresserade av att vi gör nya analyser. De har själva svårt att genomföra dem eftersom att det är dyra och att det krävs långa serier. I kartläggningen är det meningen att kommunerna ska deltaga i finansieringen, säger Håkan Johnsson.
Olika besked på samma hemsida
Foster och spädbarn är de som är mest känsliga för kvicksilver. Av det skälet har Livsmedelsverket tagit fram kostråd till kvinnor som planerar graviditet, gravida och ammande. Det finns även kostråd för andra grupper exempelvis de som fiskar själva. Studier har visat att kvicksilver kan påverka utvecklingen om man utsätts för stora mängder metylkvicksilver under fosterstadiet. På senare tid har det dock kommit forskningsrapporter om att det inte finns något samband mellan fosterutveckling och kvicksilver i fisk.
Men den som läser på Livsmedelsverkets hemsida får olika besked om vad som gäller om man planerar att skaffa barn. På ett ställe står att man helt ska avstå från abborre, gädda, gös, lake, ål och stor hälleflundra. På andra ställen sägs att kvinnor som planerar att bli gravida kan äta fiskarna högst en gång i veckan.
— Det är förstås inte bra att det finns olika uppgifter på vår hemsida. Informationen måste bli tydligare. Vi håller på att se över kostråden. För närvarande är rådet att kvinnor som planerar att bli gravida inte ska äta stora mängder fisk som kan innehålla kvicksilver. De råden har funnits med under många år. Men ingen behöver oroa sig om de ätit fisk som abborre, gädda och gös ett par gånger under sommaren. Då får man inte i sig några hälsovådliga nivåer. Dessutom lagras inte kvicksilver in i fettvävnaden, säger Kierstin Petersson Grawé, toxikolog vid Livsmedelsverket.
— När de nya kostråden kommer ska nyttoaspekten med fisk vägas in. Detta görs inte i dag. Samtidigt finns det ju oklarheter om vilken betydelse kvicksilver har för utvecklingen Nyligen har en stor europeisk undersökning av inletts i Lund där man ska titta på hur kvicksilver påverkar barns hälsa, säger Kierstin Petersson Grawé.
FAKTA
Exponering för metylkvicksilver kan påverkar centrala nervsystemet. Fosterstadiet är den mest känsliga perioden. FAO/WHO har angivit ett tolerabelt veckointag av metylkvicksilver på 1,6 mikrogram per kilo kroppsvikt.
Kostråd gravida och ammande: Ät inte abborre, gädda, gös, lake, ål, stor hälleflundra, haj, rocka, tonfisk (gäller ej konserverad).
Källa: Livsmedelsverket
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!