Kvällen då nästan alla äter ägg
I kväll konsumeras med all sannolikhet flest ägg på hela året - sex miljoner i timmen räknar branschen med. Medan andra baslivsmedel blir omsprungna av färdigrätter har ägget en stabil plats i svenskarnas kost.
Bilden är ett montage.
Foto: Scanpix
Den allra största delen av äggen köper vi hem från affären för att tillaga hemma, medan en sjättedel av konsumtionen består av tillsatser av ägg i mat.
- För konsumtion av andra livsmedel ser vi att det blir mer färdigmat, vi äter till exempel mindre potatis och mer pommes frites, men så är det inte med ägg, säger Monica Eidstedt, handläggare på Jordbruksverket.
Möjligen kan det bero på att ägg är ett relativt lättillagat livsmedel.
- Ägg är snabbmat, de är färdigförpackade redan när det kommer ur hönan, säger Charlotte Norrman-Oredsson, ordförande för branschorganisationen Svenska Ägg.
Enligt organisationens statistik har äggförsäljningen faktiskt ökat lite, med drygt sex procent, sedan Jordbruksverkets senaste siffror kom 2007.
- Jag tror det beror på att en del väljer att äta mindre kött och då äter mer bönor och ägg i stället. Sedan har vi de här kostkoncepten, GI och stenålderskost, som rekommenderar mycket ägg, säger Charlotte Norrman-Oredsson.
I en konsumentundersökning som Svenska Ägg låtit göra svarade en tredjedel av dem som ökat sin äggkonsumtion att det berodde på att ägg passar in i den diet de följer, medan två tredjedelar sa att ökningen berodde på att de äter mer ägg till frukost.
Hur är det då med kolesterolet - finns det någon gräns för hur många ägg man bör äta?
- Till vardags är det inga som helst problem att äta ett-två ägg per dag. Vi gör kolesterol själva i kroppen också, och är man frisk och äter mer kolesterol så tillverkar kroppen mindre själv, säger Irene Mattisson, nutritionist på Livsmedelsverket.
Äggen har fått förbättrat rykte de senaste åren, och en studie som Livsmedelsverket nyligen publicerade visar att ägg innehåller mer vitaminer och spårämnen än vad man tidigare kände till. Om man har höga kolesterolvärden rekommenderar myndigheten att man drar ner på det mättade fettet snarare än på ägg.
- Äggen i påsk tycker jag bara man ska njuta av, säger Irene Mattisson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!