Kustbor rekommenderas vaccination mot TBE

För personer som bor i eller vistas mycket i skog och mark längs Upplandskusten eller kring Mälaren finns goda skäl att vaccinera sig mot "fästingviruset" TBE.

Ett litet odjur.

Ett litet odjur.

Foto: Scanpix

Uppsala2004-04-15 14:21
Det framgår av årets rekommendationer från smittskyddsläkaren i Uppsala län kring vaccination mot TBE. TBE-viruset sprids av fästingar och kan orsaka hjärninflammation och ge bland annat förlamningar.
Rekommendationen görs mot bakgrund av att huvudparten av de drygt 100 svenskar som årligen insjuknar i TBE-infektionen smittats i Upplands och Södermanlands skärgårdar och delar av Mälaren.
Störst är smittrisken i vissa områden kring Södertörn, Södertäljeviken och de centrala delarna av Mälaren.
Men ströfall av TBE har inträffat i hela skärgården, från Öregrund i norr till Nyköpings skärgård i söder.

Oförändrad smittrisk
Under de senaste åren har antalet TBE-fall minskat något i såväl "högriskområdena" som i Uppsala län. Från Öregrund och Östhammar, som hade några fall av TBE år 2001 till 2002, rapporterades inga TBE-fall förra året.
Men att antalet TBE-fall minskat innebär inte att smittrisken minskat och gjort vaccinationen onödig.
— Det är sannolikt att den ökad vaccinationstäckningen haft betydelse för nedgången, säger Staffan Sylvan, smittskyddsläkare i Uppsala län.
För att ge fullgott skydd måste TBE-vaccinet tas i tre omgångar, de båda första med någon månads mellanrum och den tredje efter cirka ett år. Därefter krävs en ny vaccindos vart femte år för att skyddet ska finnas kvar.
Både vårdcentraler och vaccinationsbyråer brukar erbjuda vaccination mot TBE. Nytt för i år i är att en särskild "fästingbuss" under de kommande veckorna ska åka runt till ett 20-tal platser i Mälardalsområdet, däribland Hallstavik , Norrtälje och Uppsala, och erbjuda TBE-vaccination utanför ICA-butiker på orterna.'
Oavsett var vaccinationen görs är det patienten själv som måste betala hela kostnaden för den.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om