Kusligt och lärorikt av Sigtunabo

KULTUR. Lotta Rahme kommer från Sigtuna och är kunnig inom garvning av olika sorters skinn. Kvinnor från alla världens hörn har lärt henne gamla ainu-, indian-, same- och inuittraditioner. Nu är det sista chansen att se hennes hyllning och utställning på Etnografiska museet i Stockholm.

Uppsala2014-02-18 17:06

Om man tar trapporna upp till andra våningen direkt när man kommer in i museet och går igenom utställningen om nordamerikanska indianer kommer man till Lotta Rahmes utställning Arktisk skinnberedning - ett kulturarv.

Utställningen omsluts av ett tunt, vitt tyg och fyra glasmontrar med skinntäckta människoskulpturer står riktade inåt mot varandra.
– Det är en hyllning till mina lärare som har lärt mig olika garvningstekniker. Det är fyra olika skulpturer i läder av olika kvinnor. De är ainu, inuit, indian och same. Varje skulptur har utsmyckningar skinnberedda med metoderna kvinnorna har lärt mig, berättar Lotta Rahme på telefon.

Salen är mörk och det är lite kusligt att se de skinntäckta skulpturerna i den stämningsfulla belysningen. Sedan hörs ett porlande vatten och under ainu-skulpturen startar en film. Där syns Reiko Kayano sjunga en ramsa för att visa sin uppskattning till laxen, innan hon fångar och tillverkar skor av den. Bredvid filmen hänger en bit mjukt laxskinn.

Lotta Rahme berättar att hon hade mycket brevkontakt med Reiko Kayano innan hon åkte till Japan för att träffa henne. Först var ainukvinnan lite reserverad inför den besökande konstnären.
– Det hjälper om man har med sig någonting man har skapat själv, då öppnar de upp sig eftersom de ser att man faktiskt kan och har ett genuint intresse, berättar Lotta Rahme.

De andra skulpturerna står ovanför ett varsitt bildspel som visar respektive folkslags garvningsmetoder och kvinnorna som lärde Lotta Rahme att bemästra dem. Här kan man se Helen Tobie från indianstammen Dogrib vrida ur älgskinn som smörjts med bland annat fett från älgens hjärna. Skulpturen i indianmontern pryds av ett halssmycke som garvats på samma sätt.

Utöver kvinnoskulpturerna har Lotta Rahme två montrar som visar några av hennes skinnskålar och väskor. Där finns till exempel en svartvit väska av struts- och laxskinn och en skål av lax- och getskinn.

Utställningen pågår fram till onsdag 18 augusti, men det är möjligen inte sista gången den kommer att ställas ut.
– Det finns några Grönland som vill visa utställnignen där, berättar Lotta Rahme.
Under hösten kommer hon att hålla kurser i skinngarvning, dels en i Saltaloukta med samen Laila Spik. Något närmre är kursen i Norrtälje.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om