Linus Forsberg ska till hösten påbörja studier på Uppsala universitet. Då han har en kraftig synnedsättning behöver han kurslitteraturen inläst och tillgänglig som ljudböcker.
De som läser in kurslitteraturen är Myndigheten för tillgängliga medel (MTM) och kurslitteraturen beställs via Uppsala universitetsbibliotek. Enligt MTM kan inläsningen ta upp till åtta veckor och universitetetsbiblioteket påpekar att man därför ska vara ute i god tid när man beställer litteraturen. Problemet är att kommande studenter inte kan beställa litteraturen innan det slutgiltiga antagningsbeskedet den 29 juli – en månad innan kursstart.
– Man behöver studentinloggning för att beställa inläsningen. Kruxet är att universitetet inte ger ut det förens man får det andra antagningsbeskedet, säger Linus Forsberg.
Linus Forsberg, som har en bakgrund som aktiv inom Riksorganisationen Unga med Synnedsättning samt Synskadades Riksförbund, menar att detta kommer försvåra hans studier då han får tillgång till kurslitteraturen efter kursstart.
– Det bygger upp byråkratiska murar som gör det ännu svårare att studera. Det ökar stressen hos en målgrupp som dokumenterat redan har en hög stressfaktor och där många tampas med psykisk ohälsa. Jag är frustrerad och tycker det är ovärdigt att folk med synnedsättning behöver kämpa för att få sin litteratur. Vi hamnar efter med studierna från start, säger Forsberg.
Johanna Hansson är biträdande överbibliotekarie på Uppsala universitetsbibliotek. Det är biblioteket som lägger beställningarna på kurslitteratur till MTM. Hon bekräftar att systemet i dagsläget kan innebära problem för kommande studenter.
– Det finns risk att man hamnar i ett vakuum eftersom MTM läser in litteratur för inskrivna studenter på universitet eller högskola. Det finns en hel del hack i systemet och det är ett känt dilemma där vissa studenter hamnar i kläm, säger Hansson.
Hansson menar att universitetsbiblioteket och universitetet gör vad de kan för att hjälpa studenterna men att det i slutändan är MTM som tar ställning till vilken litteratur som läses in och när detta görs.
– Vi kan naturligtvis påtala brister i systemet men det är MTM som kan ta initiativ till att föreslå förändringar, säger Hansson.
Ann-Sofie Falck är handläggare på MTM. I ett mail skriver hon att MTM försöker ta fram kurslitteraturen snabbt.
– MTM arbetar alltid för att kurslitteraturen ska vara färdig när kursen börjar men då antagningsbeskeden kommer sent, eller om studenten kommer in på en restplats så går det naturligtvis inte, skriver Falck.
Falck skriver även att lärosäten kan lägga beställningar på litteratur även om den inte är till en särskild student.
– MTM jobbar med att anpassa så kallad "klart till kursstarts-litteratur". Biblioteken kan lämna förslag på kurslitteratur som de bedömer att studenter med läsnedsättning kommer att behöva även om det inte finns en specifik student som väntar på boken, skriver hon.
Linus Forsberg säger att det är få med synnedsättning som väljer att studera vidare efter gymnasiet. Han tycker att myndigheterna bör verka för att underlätta studierna för de som väljer att läsa vidare.
– Jag som vilket student som helst ska kunna fokusera på mina studier och inte behöva kämpa för att få samma förutsättningar som alla andra, säger han.