En solig söndagseftermiddag träffade UNT paret Liselotte Larsson och Fabian Biström utanför Kulturoasen i Håga. Där väntade de in sju nyfikna svampplockare att följa med på en guidad svamptur genom Lunsen-Nåstens naturreservat.
Liselotte och Fabian är utbildade svampkonsulenter sedan två veckor tillbaka och beslutade att starta företaget Svampmojjen i samband med det, för att kunna hålla i svampkurser, guidade turer och svamputflykter.
– Vi gör det här för att få med folk ut i skogen och uppskatta svampen som är relativt bortglömd i svensk kultur. Vi har ju kantareller och Karljohan som många känner till, men vi har även 98 andra matsvampar som man kanske inte har kännedom om. Det är kul att utöka den allmänna kunskapen, berättar Fabian.
För en nybörjare kan det vara svårt att komma i gång med svampplockningen, särskilt eftersom de flesta gärna inte berättar om sina guldgruvor till svampställen, säger Liselotte.
– Sedan vet man att det finns livsfarliga svampar, det gör nog att man inte bara går ut och testar. Vi vill erbjuda ett säkert sätt att komma ut i naturen och prova på.
När alla sju deltagare var på plats, några med tidigare erfarenheter och andra helt nybörjare, begav sig gruppen ut i skogen. En av dem, Milena Pacherazova, var där för att lära sig mer om de olika svampsorterna, för att sedan själv kunna gå ut och plocka.
– Jag såg evenemanget på Facebook och tänkte "ja, men det här vill jag göra". Jag gillar att laga mat och speciellt med svamp, därför kändes den här kursen som något för mig, berättar hon.
Efter några minuter av svampletande hojtar en person till. En narrkantarell har hittats.
– Den här svampen har skivor, är spensligare och har en klarare orange färg än en vanlig kantarell, berättar kursledarna innan svampplocket fortsätter.
Grundläggande saker att känna till som nybörjare är att det inte finns säkra regler eller kännetecken vare sig det gäller giftsvamp eller matsvamp. I grova drag uppmanar svampkonsulenterna att man inte plockar vita svampar med vita skivor, eller bruna svampar med bruna skivor.
– Det finns svampar med dessa attribut som man kan äta, men det är svårt för en nybörjare att lära sig allt det på en gång. De absolut giftigaste svamparna är de vita och bruna, och därför är det bäst att bara undvika alla, säger Fabian.