Här lär sig nybörjare om svampar

Det nystartade företaget Svampmojjen vill hjälpa nybörjare att plocka svamp genom bland annat guidade turer i skogen. "Svampen är relativt bortglömd i svensk kultur", säger Fabian Biström.

Liselotte Larsson och Fabian Biström är utbildade svampkonsulenter. De startade företaget Svampmojjen i förra veckan och höll en första kurs under söndagen.

Liselotte Larsson och Fabian Biström är utbildade svampkonsulenter. De startade företaget Svampmojjen i förra veckan och höll en första kurs under söndagen.

Foto: Josefine Ericsson

Uppsala2022-09-25 21:00

En solig söndagseftermiddag träffade UNT paret Liselotte Larsson och Fabian Biström utanför Kulturoasen i Håga. Där väntade de in sju nyfikna svampplockare att följa med på en guidad svamptur genom Lunsen-Nåstens naturreservat.

Liselotte och Fabian är utbildade svampkonsulenter sedan två veckor tillbaka och beslutade att starta företaget Svampmojjen i samband med det, för att kunna hålla i svampkurser, guidade turer och svamputflykter.

undefined
Liselotte Larsson och Fabian Biström är utbildade svampkonsulenter. De startade företaget Svampmojjen i förra veckan och höll en första kurs under söndagen.

– Vi gör det här för att få med folk ut i skogen och uppskatta svampen som är relativt bortglömd i svensk kultur. Vi har ju kantareller och Karljohan som många känner till, men vi har även 98 andra matsvampar som man kanske inte har kännedom om. Det är kul att utöka den allmänna kunskapen, berättar Fabian.

För en nybörjare kan det vara svårt att komma i gång med svampplockningen, särskilt eftersom de flesta gärna inte berättar om sina guldgruvor till svampställen, säger Liselotte.

undefined
En grundläggande sak för nybörjare att känna till är att det inte finns säkra regler eller kännetecken att gå efter när det gäller gift- och matsvampar.

– Sedan vet man att det finns livsfarliga svampar, det gör nog att man inte bara går ut och testar. Vi vill erbjuda ett säkert sätt att komma ut i naturen och prova på.

När alla sju deltagare var på plats, några med tidigare erfarenheter och andra helt nybörjare, begav sig gruppen ut i skogen. En av dem, Milena Pacherazova, var där för att lära sig mer om de olika svampsorterna, för att sedan själv kunna gå ut och plocka.

– Jag såg evenemanget på Facebook och tänkte "ja, men det här vill jag göra". Jag gillar att laga mat och speciellt med svamp, därför kändes den här kursen som något för mig, berättar hon.

undefined
Kantareller och Karljohansvampar är välkända sorter, men det finns 98 andra matsvampar att plocka i skogen, berättar kursledarna. På bilden syns en röd kremla.

Efter några minuter av svampletande hojtar en person till. En narrkantarell har hittats.

– Den här svampen har skivor, är spensligare och har en klarare orange färg än en vanlig kantarell, berättar kursledarna innan svampplocket fortsätter.

Grundläggande saker att känna till som nybörjare är att det inte finns säkra regler eller kännetecken vare sig det gäller giftsvamp eller matsvamp. I grova drag uppmanar svampkonsulenterna att man inte plockar vita svampar med vita skivor, eller bruna svampar med bruna skivor.

undefined
Milena Pacherazova gillar att laga mat med svamp. Hon deltog i kursen för att lära sig mer om de olika sorterna, för att kunna gå ut och plocka på egen hand.

– Det finns svampar med dessa attribut som man kan äta, men det är svårt för en nybörjare att lära sig allt det på en gång. De absolut giftigaste svamparna är de vita och bruna, och därför är det bäst att bara undvika alla, säger Fabian.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!