Kurs för att rädda hjärtat

Lördagen gick i ungdomarnas tecken. I Gunsta utanför Uppsala tränar ett gäng tjejer från SSU självförsvar. I Lötenkyrkan fick kyrkans ungdomsledare en lektion i hjärt- och lungräddning.

Hur har vi det med pulsen? I förgrunden Stefan Nordlander och Helena Löfgren.

Hur har vi det med pulsen? I förgrunden Stefan Nordlander och Helena Löfgren.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2007-03-10 16:07
- Vi vill stärka tjejerna. Att lära sig självförsvar lyfter självförtroendet, säger Mari Zakariasson från SSU.
Ett 15-tal tjejer från SSU tränar i helgen självförsvar i IOGT-NTO-lokalen i Gunsta öster om Uppsala.
Här får de lära sig en rad olika tekniker av instruktörerna Peter och Niklas Vargyasen. Det handlar om grepp, slag, sparkar och knep för att ta sig loss.
Peter Vargyasen betonar att det inte är en kampsport, det är en japansk själförsvarsteknik som går under beteckningen Ninjutsu. Och man behöver inte vara stor och stark för att klara detta, det är tekniken som är viktigast.
På väggarna i träningslokalen hänger bilder på ödmjuka japanska mästare som håller ett vakande öga över adepterna i Gunsta.

Många tekniker
Under helgen ska tjejerna från SSU lära sig 16 olika tekniker.
- Jag kommer inte att kunna lära mig allt, men kan man bara göra någon liten grej växer självförtroendet. Man kanske inte blir lika paralyserad om någon hoppar på mig på stan, säger Mari Zakariasson.
Är det svårt?
- Det tar ett tag innan man lär sig det här tänket.
Men det handlar inte bara om självförsvar. För Mari och hennes kompisar är träningen också ett sätt att bättra på självförtroendet. Att få så mycket självförtroende och trygghet att de vågar ta plats i vardagen.
I Lötenkyrkan i Uppsala samlades på lördagen några av kyrkans ungdomsledare för att lära sig Hjärt- och lungräddning och Första hjälpen.
- Det är många barn och ungdomar som rör sig i kyrkan, därför är det viktigt att jobba förebyggande. Alla våra ungdomsledare erbjuds utbildningen, säger församlingspedagogen Eva P Forslund.
Metoden för att lära ut Hjärt- och lungräddning har förändrats radikalt. Den otympliga och dyra dockan är borta. Nu har var och en av deltagarna en liten låda. I denna låda hittar vi bland annat MiniAnne, ett ansikte med en halv kropp. I lådan finns också en dvd med instruktioner och samma instruktioner på en broschyr.

Krånglet borta
- Allt krångel är borta. Det som tidigare tog fyra timmar att lära sig, och som dessutom var dyrt, tar i dag 40 minuter, berättar instruktören Kerstin Sluys, till vardags lektor i akut- och traumavård vid Polishögskolan.
Enligt Kerstin Sluys räddas hundratals liv i landet varje dag tack vare att det finns människor som har kunskap i Hjärt- och lungräddning.
Därför vill hon redan nu utse den lilla lådan med MiniAnne till årets julklapp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om