Kurder minns flygangrepp

20 år har gått sen gasattacken mot den kurdiska staden Halabja. Uppsalabon Adibeh Said Ali miste flera av sina släktingar i flygangreppet, däribland sin moster. På söndag deltar hon tillsammans med flera andra kurder i en minnesceremoni.

Adibeh Said Ali miste flera släktingar i angreppet.

Adibeh Said Ali miste flera släktingar i angreppet.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2008-03-15 00:01
När bomberna började falla över staden Halabja spred sig ett stort vitt moln över himlen.
- Efter några timmar började folk fly. De hade svullna ögon och vi, som bodde i en by i närheten, frågade vad som hänt, säger hon.
Under tiden blev situationen värre. Människor strömmade ut ur staden och in i näraliggande byar. Alla hjälpte till, även om många blev sjuka av att vara i närheten av de skadade, berättar Adibeh Said Ali.

Senare fick hon veta vad som verkligen hänt. Chocken blev svår även om hon sen tidigare var van vid krig och lidande.
- Folk dog utan skador, inte som tidigare då man kunde se ärren.
21-årige Serwer Hama Sedik som levt i Sverige i sex år överlevde också. Vid tidpunkten var han knappt en månad gammal. Släktingarna hade gömt honom i en källare varifrån de senare kunde evakuera honom.
- Mina kompisar brukar ibland skoja om händelsen: "Du dog inte under attacken, du kommer aldrig att dö", säger han.
Uppskattningsvis omkom 5 000 irakiska kurder ögonblickligen i Halabja. Ändå lyckades inte nerv- och senapsgasen slå ut allt liv i staden. På sätt och vis hade många av de 70 000 invånarna tur.

- När folk flydde från staden blåste vinden i motsatt riktning och det regnade, så förhållandevis många överlevde, berättar Raza Hassan, ordförande i Kurdistans förening.
Trots att det nu gått lång tid och livet i Sverige är långt borta från upplevelserna i hemlandet är den 16 mars 1988 en dag som är svår att glömma för många kurder. Adibeh Said Ali, som i dag lever i Uppsala tillsammans med sina två barn, har en enda gång rest tillbaka till staden som tog många av hennes släktingars liv.

- Om du frågar mig vill jag inte åka. Men barnen börjar bli äldre nu och om de vill åka kanske jag följer med. Men viljan finns inte, säger hon som tillsammans med Raza Hassan och Serwer Hama Sedik ska delta i minnesceremonin i Gränbyskolan som uppmärksammar bombningarna av Halabja.


Fotnot: En minnesceremoni som uppmärksammar attackerna mot det kurdiska folket hålls i Gränbyskolans aula söndagen den 16 mars klockan: 13.00.
Den 15 mars 1988 intog iranska styrkor staden Halabja. Den kurdiska befolkningen i staden ansågs av Saddam-regimen ha underlättat det iranska intåget. Som en hämnd på detta svarade Irak med att bomba Halabja med kemiska vapen. Uppgifterna om antalet döda varierar mellan 5000 och 7000, de flesta kvinnor och barn.
Efter massakern kablades bilder snabbt ut över världen, vilket väckte avsky och omfattande kritik mot Irak och dess envåldshärskare Saddam Hussein. Omvärlden kom därefter att mer än tidigare rikta uppmärksamheten mot den irakiska regimens brott mot mänskliga rättigheter i allmänhet, och mot kurderna i synnerhet.
Gasattacken mot kurderna leddes av Ali Hassan al-Majid, "kemiska Ali", Saddam Husseins kusin förtrogne i Baathpartiet. Den 29 februari i år dömdes "kemiska Ali" till döden.
Källor: Nationalencyklopedin, Wikipedia.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om