Utbildarkursen är bara en av flera kurser som Uppsala Universitet dit NCK hör, erbjuder. Anna Berglund är chef för NCK:s utbildningsenhet:
– Våra utbildningar riktar sig till såväl studenter som yrkesverksamma, och i flera fall medverkar vi med föreläsningar eller delkurser i grundutbildningar på universitets- och högskolenivå, säger Anna Berglund.
Ett exempel på det är åklagarutbildningen där våld i nära relationer nu har en egen del i grundutbildningen. NCK deltar också i vidareutbildningar på Polishögskolan.
– Men poliser är den yrkeskategori som har mycket redan i grundutbildningen om relationsvåld, och det är naturligtvis väldigt bra. Det vi kan bidra med vid vidareutbildningar är utredningsmetodik när det gäller sådana här fall.
Domarakademin som utbildar domare har ingen regelmässig utbildning om våld i nära relationer, men NCK deltar med föreläsningar:
– Det är naturligtvis bra om även domarkåren utbildas i sådana här fall, men viktigast är att polis och åklagare har goda kunskaper när utredningarna görs, säger Anna Berglund.
Flest olika yrkesgrupper kommer i kontakt med NCK:s tvärprofessionella kurser:
– Där deltar många socionomer och kriminalvårdsanställda, men dit kommer också läkare, jurister och en del poliser.
Målet med utbildarkurserna är att utbildarna ska sprida sina kunskaper vidare till personalen på sina respektive arbetsplatser.
Sedan 2008 har NCK:s uppdrag utökats till att omfatta också våld i samkönade relationer och hedersrelaterat våld och förtryck.