Kunskapen som ett brev på posten

Att få vykort är trevligt och kan dessutom vara lärorikt. Klass 3 på Hågadalsskolan övar både engelska, geografi och matte genom att delta i projektet postcrossing.

Vera Hägerkvist, Elias Winnberg, David Bellander, Elliot Asplund, Elsa Källman och Len Lindberg.

Vera Hägerkvist, Elias Winnberg, David Bellander, Elliot Asplund, Elsa Källman och Len Lindberg.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2015-11-03 11:14

I väggen på treornas klassrum sitter en världskarta, och runt den vykort från många olika länder. Ett kommer från en japansk flicka som heter Maki. Motivet på framsidan kommer från Disneyland i Tokyo.

– Vi har skrivit på vår profil att vi gillar Disney. Och djur och sport, säger eleven David Bellander.

3a och 3b har registrerade sig i början av terminen på webbsidan postcrossing.com, vilket gör att de får och skickar vykort över hela världen. Genom att skriva in en kod på datorn får de upp en profil med adress till en person som vill ha vykort. För varje vykort de skickar får det ett själva, men inte från den de skickar till utan från någon som fått skolans adress av en slump. Givetvis skriver alla på engelska.

– Det är ju det språk som flest människor i världen kan, säger tredjeklassaren Vera Hägerkvist.

Läraren Marie Adolfsson läser på datorn om nästa person som klassen ska skicka vykort till. Han heter Uwe, är tysk och född 1964.

– Hur gammal är han då? frågar hon.

– 51, räknar barnen ut.

Genom postcrossing tränar man flera ämnen samtidigt, konstaterar Marie Adolfsson. Förutom matte lär de sig förstås engelska. Och geografi, genom att ta reda på varifrån korten kommer. Även bildkunskaper kan komma till användning- Uwe gillar flaggor, men något sådant vykort har klassen inte.

– Vi kan göra ett själva. Det gjorde ju skolklassen i Taiwan åt oss, säger Marie Adolfsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om