Författaren Eduardo Grutzky som är en av författarna till boken Heder och samvete: En bok om hederskultur i Sverige, skulle egentligen ha kommit till Vuxenskolan för att hålla ett föredrag, men han ställde in på grund av sjukdom.
Diana Nammi, direktör för iranska och kurdiska kvinnors rättigheter i Storbrittanien, höll i stället ett kort tal inför publiken på runt 20 personer. Hon berättade att organisationen skapades för att kunna hjälpa människor som utsätts för hedersrelaterat våld och som inte har kunskap om sina rättigheter.
– Dessa kvinnor som utsätts för hedersvåld har inte tillgång till samma lag och rättigheter som de andra medborgarna, på grund av att samhället agerar som om hedersvåld inte är kriminellt, utan som om det är en del av en kultur. Polisen bryr sig mer om andra typer av brott. Vi arbetar för att alla människor ska ha samma rättigheter, säger hon.
Därefter visades dokumentärfilmen Banaz - A love story från 2012, som handlar om en ung brittisk-kurdisk kvinna som mördades år 2006 i London av sina egna familjemedlemmar i ett hedersmord.
I panelsamtalet deltog Mariet Ghadini från Tjejers rätt i samhället, Sara Mohammad, ordförande för riksorganisationen Glöm aldrig Pela och Fadime och Miriam Holmér, utredningssekreterare åt Carin Götblad, regeringens samordnare mot våld i nära relationer.
Anders Martinsson, ordförande i Humanisterna Uppsala, var samtalsledare och bad paneldeltagarna att reflektera över vad som har hänt under de 12 år som gått sedan Fadime mördades.
Mariet Ghadini tog till orda:
– Det har hänt en hel del. Kunskapen om hedersvåld har ökat i samhället och bemötandet har blivit bättre. Det finns bra undersökningar om hur hedersvåldet kommer till uttryck i en svensk kontext och vi vet ungefär hur många som drabbas, säger hon.
Mariet Ghadini belyste också att regeringen i samband med Fadimedagarna vill införa en ny brottsbeteckning: äktenskapstvång. Den som tvingar någon till äktenskap ska därmed kunna dömas till upp mot fyra års fängelse.
Sara Mohammad förklarade att de som utsätts för hedersvåld i dag vet mer om vilka rättigheter de har.
– De som är utsatta tar mer kontakt med samhället för att få hjälp, på grund av att medvetenheten i samhället har ökat. Det finns dock fortfarande stora brister kring hur vi skyddar pojkar som utsätts för hedersförtryck. Om pojken har en kärleksrelation som inte familjen samtycker till så får han sällan skydd, säger hon.
Sara Mohammad förklarade också att kunskapen om hedersvåld inom skola och socialtjänst ofta bara finns på individnivå.
– Det finns inte en strukturell kunskap om problematiken, säger hon.