Kunskap om donationer ska öka

TV+TEXT: Som första landsting i landet startar Uppsala läns landsting under den kommande donationsveckan en webbaserad utbildning för alla sina 11 000 anställda.

Uppsala2012-10-08 07:55

Videon är inte längre tillgänglig

– Ökad medvetenhet är viktig för att minska bristen på organ. Att alla landstingsanställda känner till vilka regler som gäller för organdonationer kan ses som ett första steg, säger överläkare Lars Bäckman, chef för Akademiska sjukhusets transplantationsenhet.

I år blir tredje året i rad som en nationell donationsvecka arrangeras. Budskapet är detsamma som tidigare år: ska köerna kortas och inga patienter hinna dö i väntan på nya organ behövs fler organdonatorer.
– Alla som är positiva till att donera organ när de dött bör berätta detta för sina närstående. Lika viktigt är att läkarna inom intensivvården har som rutin att alltid ta upp frågan med anhöriga när en patient som passar som organgivare dött, säger Lars Bäckman.

I dag finns stora skillnader mellan sjukhus och regioner när det gäller hur ofta organ tillvaratas för transplantationer.
– Patienterna som transplanteras kommer från alla sjukhus. Då är det rimligt att alla sjukhus också bidrar med donatorer till organbytena, säger Lars Bäckman.
Förra året gjordes för första gången mer än 100 njurtransplantationer vid Akademiska sjukhuset. I år beräknas antalet njurbyten öka ytterligare.
– Ökningen har möjliggjorts av att levande donatorer, som avstår sin ena njure, ökar. Även för en levertransplantation kan en levande donator avstå en bit av sin lever. För alla andra transplantationer är vi även fortsättningsvis helt beroende av avlidna donatorer, säger Lars Bäckman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!