Kunskap minskar studenters supande
Det går att minska studenters alkoholkonsumtion. Det slår Kent Johnsson fast i en nyligen framlagda avhandling vid Lunds universitet.
I den första studien deltog 12 nationer. Vid sex av dem utbildades bartenders i ansvarsfull alkoholservering. Sedan mättes utandningsluften hos cirka 1 300 studenter som besökte de 12 nationerna. Vid första mätningen låg promillehalten på 0,9.
Efter en månad var skillnaden mellan de två grupperna av nationer 0,11 promille till fördel för de nationer där personalen fått utbildning.
— Det kanske inte låter så mycket men om man slår ut det på ett år så motsvarar det ganska mycket alkohol, säger han.
Personlig strategi
I den andra studien följdes 660 studenter som fick göra ett så kallat AUDIT, alcohol use disorders identification test, som är ett WHO-instrument.
Efter att ha svarat på frågor kunde studenterna placeras i olika riskgrupper. 177 personer ingick i en så kallad högriskgrupp som erbjöds en kognitiv utbildning på tio timmar eller en personlig dryckesfeedback.
— I den kognitiva utbildningen lär man sig att göra en strategi för hur mycket man ska dricka. Man bestämmer sig för vilken promillehalt man vill ha, vi rekommenderar 0-0,55.
Hur mycket alkohol som är lämpligt att hälla i sig räknas ut genom att ta hänsyn till kön och vikt.
— Vi fick ju fram ett medelvärde på 0,9 promille vid bastesten och vårt syfte är att halvera det värdet.
Utbildningens längd har skurits ned till 2 gånger 45 minuter vilket inte anses ha någon minskad effekt för det förväntade resultatet.
Jämförs med andra
Den personliga dryckesfeedbacken går ut på att man får feedback på sina dryckesvanor som jämförs med andras vanor. Detta kan ske genom till exempel AUDIT.
Båda metoderna visade sig fungera lika bra.
— Sedan är det upp till universiteten och högskolorna hur man marknadsför det här, säger Kent Johnsson.
FAKTA
Studenters förändringar av alkoholkonsumtion under de fyra år som studierna pågick.
Av de 177 personerna i högriskgruppen:
41 procent gick från en skadlig konsumtion till en icke skadlig.
54 procent gick från en skadlig konsumtion till en mindre skadlig
5 procent höll sig på en konstant skadlig nivå.
Av de 188 slumpvis utvalda personerna ur lågriskgruppen:
14 procent ökade sin konsumtion till en skadlig nivå.
3 procent ökade sin konsumtion till en skadlig nivå fast senare under fyraårsperioden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!