Kungsgatan och Övre Slottsgatans luft sämst
Kungsgatan har Uppsalas sämsta luft. Här överskrids EU:s normer både för partiklar och kvävedioxid. Lika illa är det på Övre Slottsgatan. Birgit Hegardt som bott där i 25 år tvingas torka svart damm i badrummet varje dag.
Robin Andersson kör dubbfritt och lämnar bilen i garaget för att inte smutsa ned citys luft i onödan.
Foto: Tor Johnsson
- Jag känner mig också rosslig i halsen för det mesta så det är säkert ingen bra luft att vistas i. Men det här är ändå ett bra ställe att bo på så jag vill bo kvar, säger hon.
Virve Ivarsson som bor i huset intill märkte av den dåliga luften på allvar när hon började på Wiks Folkhögskola.
- Där är luften fin. Varje gång jag kom in till stan så kände jag att vi inte alls har bra luft här, en helt annan grej, säger hon.
På Kungsgatan är trafiken tät nästan hela dagen. De mätningar som görs regelbundet visar att partikelhalterna, PM10, översteg EU:s gränsvärde under 45 dygn förra året. Det är visserligen en minskning mot åren innan, men det märks ändå.
- Man känner ju att det är avgaser i luften. Kungsgatan är inte mitt promenadstråk, säger Christina Söderbom.
Hon bor ett stenkast från Fyrisån och väljer att vistas där. I och med att hon inte har småbarn så är hon inte heller särskilt orolig.
- Men jag tycker det är viktigt att man jobbar för att lösa problemen. Det bästa är ju att kunna vistas i frisk luft, säger hon.
Småbarnsföräldrarna verkar dock vara mer bekymrade. Robin Andersson som bor på Väderkvarnsgatan följer debatten om dubbdäcksförbud som ett sätt att få ned partikelhalterna i city.
- Sedan vi fick sonen Love så tänker jag mer på luften och gör vad jag kan för att det ska bli bättre. Vi kör inte med dubbdäck och använder bilen så lite som möjligt i stan, säger han.
Varför bor ni kvar i city?
- Min fru pendlar och det är värt mycket att bo nära tåget.
Camilla Fryckstedt som kommer med sonen Malte 4 år från slottsbacken efter en kälktur var mer orolig när Malte var mindre.
- Då var vi ju ute i stan mycket mer än i dag. Samtidigt har vi gjort ett val att bo centralt, men visst funderar jag över miljön, säger hon.
Planerna på dubbdäcksförbud tycker hon inte om.
- Det är inte genomtänkt. Hur ska vi som bor här göra. Jag tycker att man ska jobba för att göra större delar av stan bilfri i stället, säger Camilla Fryckstedt.
@3a Text ui:Birgit Hegardt har sitt recept:
- Låt alla stora långfärdsbussar som ska till Domkyrkan åka via Odinslund. Det skulle minska belastningen på Övre Slottsgatan. Men det behövs naturligtvis mer för att vi ska få bättre luft i hela stan, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!