Kungsdialysen läggs ner
Kungsdialysen, som genomfört dialysvård på uppdrag av Akademiska sjukhuset i Uppsala i femton år, ska läggas ned. 36 patienter kommer att få vård på annat håll. Tolv fast anställda varslas och därutöver berörs ett 30-tal timanställda.
Bakgrunden till nedläggningen i Uppsala är att det avtal som Kungsdialysen haft med Akademiska sjukhuset går ut den 1 mars 2006. Avtalet tecknades för snart 15 år sedan och har förlängts flera gånger. Från Akademiska sjukhusets sida har man varit nöjda med samarbetet. Men nu finns det lagmässigt ingen möjlighet att förlänga avtalet igen. Konkurrensregler gör att landstinget tvingas göra en ny upphandling av dialysvården, eller att avstå från att upphandla och ge dialys i landstingets regi. Det senare alternativet är det som är mest aktuellt.
— Vi vill betona att patienterna inte behöver känna någon oro. Det viktigaste för oss är att ge dem en bra vård, säger Anne-Marie Pernulf, divisionschef på Akademiska sjukhuset.
Huvudskälet till att ha vården i egen regi är kostnaden, säger hon. Det handlar också om möjligheten till forskning och utveckling, och i viss mån chansen att kunna låta egen personal rotera mellan arbetsuppgifter. Njursjukvården utvecklas och det gör att man med jämna mellanrum måste se över behoven.
— Under våren har vi gjort en utredning av dialysvården i Uppsala. Den är vårt beslutsunderlag, säger Anne-Marie Pernulf.
Hon betonar också att det finns flera intressenter på marknaden. Även om man skulle gå ut med en ny upphandling är det inte säkert att den skulle vinnas av Kungsdialysen.
Tomas Winqvist är verksamhetschef på Kungsdialysen. Han säger att han inte fått titta på det underlag som Akademiska sjukhuset har till beslutet. Han säger att han betvivlar att frågan handlar om kostnader, utan att beslutet är ideologiskt drivet, att man är negativ till privat vård.
— De gör en jämförelse mellan vad vi debiterar i dag, och vad vård i deras egen regi kan kosta i framtiden. Men går de ut i en upphandling har vi ju chansen att ge ett nytt bud, säger han.
— Det här beslutet har absolut inte med ideologi att göra, utan är helt kopplat till de skäl som jag tagit upp, kontrar Anne-Marie Pernulf.
— Och vi har ju inte sagt nej för tid och evighet. Förändras situationen är det mycket möjligt att vi går ut med en ny upphandling.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!