Kyrkomötet är Svenska kyrkans högsta beslutande organ och hålls varje år. Årets sammankomster är uppdelade i två veckor, en första som hålls nu och en avslutande vecka i november.
Vid 14-tiden på tisdagen inleddes kyrkomötet med gudstjänst i domkyrkan. Den speciella hedersgästen Ignatius Aphrem II är överhuvud för den syrisk-ortodoxa kyrkan och satt alldeles bakom kung Carl XVI Gustaf och kronprinsessan Victoria vid centralaltaret. Efter den inledande gudstjänsten höll hedersgästen ett tal på engelska där han bland annat uttryckte sin tacksamhet för svenska kyrkans internationella arbete, och hur dess stödinsatser gjort skillnad i krigets Syrien. Ignatius Aphrem II talade även om att han kände en "djup andlig glädje" över att vara på plats i Uppsala.
Den syrisk-ortodoxa kyrkan är Sveriges största ortodoxa samfund, med cirka 50 000 medlemmar, men enligt Svenska kyrkan har uppskattningsvis 100 000 svenskar sin bakgrund i den syrisk-ortodoxa kulturen. I världen finns totalt 2,5 miljoner syrisk-ortodoxa kristna.
Ärkebiskop Antje Jackelén höll också tal innan kyrkomötet var officiellt öppnat, och verksamheten flyttades vidare till Uppsala konsert och kongress där de totalt 251 ledamöterna, med en medelålder på 51 år, nu kommer arbeta under resten av veckan.
Totalt har 95 motioner skickats in för kyrkomötet att hinna besluta om. Bland annat ryms där ett förslag om att upprätta en särskild utredning för att följa upp hur Metoo-hösten påverkade kyrkan efter vad som framkom under hashtagen #vardeljus.
Enligt förhandsinformation skulle även drottning Silvia ha varit på plats i domkyrkan, men enligt hovets informationssekreterare Johan Tegel ändrades hennes schema i sista stund för att hon skulle kunna närvara på en konferens för sin organisation Childhood.
Två som dock var på plats var Birgitta Grape och Ulla Åkesson, båda från Uppsala och volontärer i församligen.
– Det är väldigt högtidligt i dag, men det är också högtidligt varje vecka här. Det är det vanliga som bär, säger Birgitta Grape.
– Men det är såklart roligt med sådana här extra högtidliga tillfällen.
Allra sist att tala var Jakob Schwarz, som förbundsordförande för Svenska Kyrkans Unga, och dessuttom född och uppvuxen i Uppsala.
– Det var lite nervöst innan, men jag är nöjd och fick bra respons. Det är roligt att detta hålls här i Uppsala, säger han.
Invigningen avslutades med utdelning av två så kallade Stefansmedaljer, som instiftades 1990 och delas ut av ärkebiskopen för förtjänstfulla insatser i kyrka och samhälle och är döpt efter Uppsalas första ärkebiskop som var aktiv mellan åren 1164-1185.
alexander.ekstrom@unt.se