Kungahuset splittrar politiker

Länets tolv riksdagsledamöter har vitt skilda åsikter om monarkin. Skill­naden mellan blocken är tydlig.

Foto:

Uppsala2015-06-13 06:00

I dag är det åter dags för kungligt bröllop då prins Carl Philip och Sofia Hellqvist gifter sig. Men bland Uppsala läns riksdagsledamöter finns splittringar i inställningen till det svenska kungahuset.

Av de elva riksdagsledamöter som UNT pratat med är fyra för ett avskaffande,­­ sex stöttar kungahuset fullt ut och en vill inte välja sida. ”Jag är 100 procent för kunga­huset”, säger Kristdemo­kraten Mikael Oscarsson, medan Miljöpartiets Niclas Malmberg gått så långt att han lagt en motion om att ersätta ­monarkin.

LÄS MER: I dag säger Carl Philip och Sofia ja

Man ser en tydlig uppdelning mellan de politiska blocken när det gäller inställningen till kungahuset. Samtliga allianspartiernas representanter är mycket positiva till kungafamiljen och det arbete de utför. En anledning till det verkar vara kungahusets positiva inverkan på näringsliv och handelsförbindelser.

– Det är oerhört viktigt, vi är ett exporterande land. Kungahuset öppnar portar så det blir lättare för riksdag och regering att komma in i andra länder, säger Solveig Zander (C).

Mest uttalat positiv är Mikael Oscarsson (KD) som betonar att kungen själv hjälpt svenska företagare i Saudi­arabien genom sitt brev till den saudiske kungen. Dessutom är kungahuset en ­viktig och sammanhållande symbol för Sverige, menar­ han.

– Jag kommer se bröllopet och lyckönskar prinsen och hans Sofia å det varmaste.

På vänsterkanten är inställningen betydligt mer nega­tiv.

Vänsterpartiets och ­Miljö­-partiets representanter vill så fort som möjligt er­sätta monarkin med demokratiskt valda ledare medan Social­demokraternas ledamöter är lite mer försiktiga.

– Personligen är jag emot kungahuset, men jag och de andra socialdemokratiska ­ledamöterna står alla bakom Torekovskompromissen, säger Sanne Eriksson (S).

Torekovskompromissen är den överenskommelse som 1971 slöts mellan Social­demokraterna och de borger­liga partierna. Den innebar att den svenska monarkin bestod, men monarken fråntogs allt politiskt inflytande.

Enligt Emma Wallrup (V) finns det betydlig viktigare saker att fokusera på.

– I tider när klassklyftorna har växt sig så stora igen bör vi gynna demokratiskt valda­ ledare och verka för ökad jämlikhet och allas lika värde. Kungens immunitet och kungafamiljens särställning som går i arv är inte värdigt ett modernt och jämlikt samhälle, säger hon.

Miljöpartiets Niclas Malmberg håller med.

– Att låta någon ärva en kungakrona är riskabelt. Att det riskerar att fostra galningar finns gott om exempel på, säger han.

Sin inlämnade motion ­motiverar han med att vi bör ha en demokratisk tillsättning av vår statschef. Till dess monarkin är avskaffad har han dessutom ett antal krav.

– Bland annat bör åtals­immuniteten avskaffas, apanaget sänkas och grund­lagens krav på att kungen och regeringen ska godkänna vem en tronarvinge får ­gifta sig med plockas bort. Landet ska inte utformas som en hederskultur, säger Niclas Malmberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!