Med sin kraftfulla kropp, sitt tjocka skinn och långsamma matsmältning är krokodilen ett av de bäst anpassade djuren som finns. De dök upp när marken fortfarande darrade under de väldiga dinosauriernas steg och de har knappt förändrats sedan dess.
Åtta tiondelar av en krokodils vikt består av kraftfulla muskler och pansarhård hud. Med hjälp av det och en klurig jaktteknik har de lyckats ta över varma dammar, träsk och vattendrag över hela jorden.
Det finns flera olika typer av krokodildjur. De mest kända är alligatorn och krokodilen. För att skilja dem åt kan man kolla in deras smil. När en alligator har sin mun stängd så syns bara tänderna i överkäken. På krokodiler syns tänder från både över- och underkäken. Alligatorer är vanligast i Amerika och krokodiler lever i Afrika, Asien och Australien.
Om en krokodil har tillgång till mat och värme så fortsätter den att växa hela livet. Allra störst blir saltvattenkrokodilen som lever i Sydostasien och norra Australien. De kan bli uppemot sju meter långa och äter det mesta som kommer i deras väg, till och med människor om det kniper.
Krokodiler jagar genom överraskning. De kan ligga och lurpassa i flera dagar i väntan på en måltid. När det dyker upp ett törstigt djur glider krokodilen ljudlöst dit under vattenytan. Plötsligt kastar den sig upp ur vattnet och hugger tänderna i sitt byte. Krokodilen har ett otroligt kraftfullt bett, men den föredrar att döda större djur genom hålla dem under vattnet tills de drunknat.
Tänderna är perfekta för att hugga tag i andra djur med, men värdelösa att tugga med. Därför sliter krokodilen loss stora stycken ur sitt byte och sväljer hela. När krokodilen är mätt lägger den sig gärna på en strandremsa och solar. För att kunna smälta de stora köttbitarna måste krokodilen nämligen vara över 27 grader varm, annars ruttnar maten i magen. Därför kan du fortsätta simma lugnt här hemma i Sverige - för kung krokodil är till och med våra varmaste somrar för kyliga.