Pernilla Forslund är restaurangchef på IFU Arena. Enligt henne fanns det en tydlig anledning till att IFU Arena valde att starta en kontantfri verksamhet.
– Vi ville ligga i framkant och följa med i samhällsutvecklingen. Så vitt jag vet var vi en av de första kontantfria arenorna, säger Pernilla Forslund.
Hon anser att det finns många fördelar med att vara kontantfria – inte minst praktiska sådana:
– Framför allt slipper vi hantera kontanter, med allt vad det innebär. Rånrisken känns också betydligt mindre utan en massa kontanter i kassan.
Enligt Pernilla Forslund hade kunderna i början svårt att acceptera konceptet med en kontantfri arena. Eftersom att många av arenans besökare är barn, ställde sig många föräldrar frågande till att det var kontantfritt.
– Många var kritiska och undrade hur deras barn, som i många fall inte har egna bankkort, skulle kunna betala för sig. Därför införde vi ganska snabbt ett "arenakort" – ett slags kontantkort som man kan ladda med pengar som man sedan handla för. Det underlättade för många, säger Pernilla Forslund.
Hon har också märkt att kritiken mot att de är kontantfria nästan helt försvunnit.
– I dag är det nästan ingen som klagar. Folk har vant sig vid hur vi har det, men jag tror också att folk börjar vänja sig vid att hela samhället blir allt mer kontantfritt.
När UNT besöker arenan sitter Micaela Wallgren och arbetar vid sin laptop medan sonen Love Wallgren är på innebandyläger. Hon menar att det var svårare att lösa pengasituationen när sonen var lite yngre.
– Nu är han 13 år och har precis fått ett eget bankkort och det funkar bra. Innan var det lite knepigare. Det är ju egentligen lättare att bara ge barnen en summa kontanter som de får använda, säger Michaela Wallgren.
Hon tycker dock att det överlag är smidigt att slippa behöva använda kontanter. Det största problemet som kan uppstå är att tekniken strular så att det inte går betala med varken kort eller mobiltelefon. Men hon ser också ett problem med att förstå värdet av pengar när det inte längre är kontant.
– Barn kan ha svårt att förstå att betalning med kort eller mobiltelefon faktiskt innebär att man betalar med pengar. Det är också svårare för oss föräldrar att reglera hur mycket vi ger barnen. Det blir inte lika konkret när det bara är siffror på en skärm, men man vänjer sig väl vid det också, säger Michaela Wallgren.