- Just nu har jag bara extrasaltat, säger Malin Danielsson, mejeriansvarig på Hemköp på Stora Torget.
På Ica Väst i Flogsta har man haft tur de senaste tre leveranserna och fått hem relativt mycket smör.
- Det är Arla 500 gram vi fått, annars har det varit ett riktigt mörker, säger Kenneth Pettersson, mejeriansvarig på Ica Väst.
Trots bra leveranser är det ändå tomt. Normalt sett har butiken tio artikelnummer för smör, i dagsläget finns bara två.
Det finns flera anledningar till smörbristen. Enligt Lennart Holmström, marknadsanalytiker på Svensk mjölk, vill svenskarna ha allt mer fetare mejeriprodukter samtidigt som landets mjölkproduktion minskat de senaste åren. Mjölkproduktionen är även säsongsberoende och i Sverige går produktionen ner under vinterhalvåret. Och när det råder brist på råvara kommer smör i tredje hand, efter mjölk och ost.
- Det är mer lönsamt att producera grädde, mjölk och fil, säger Lennart Holmström.
På Arla jobbar man för fullt med att lösa smörbristen. Den tillfälliga lösningen blir som många gånger tidigare - att vända sig till grannländerna.
- Det är brist på grädde och till smör kan vi bara använda svensk grädde. Det vi kan göra är att vi tar in grädde från andra länder och använder till andra produkter och därmed frigör grädde till smör, säger Claes Henriksson, presschef på Arla i Sverige.
Av de elva tillfrågade butikerna är det bara två, Citygross och Nelins, som inte haft några problem.
- Här finns det alltid smör. Om det inte funnits har jag tagit hem för lite, säger Tomas Ahlander, mejeriansvarig på Nelins.
Kunderna möter tomma smörhyllor
Smörstatusen i Uppsalas mataffärer ser inte bra ut. Butikerna får inte sina leveranser och det är inte helt ovanligt att kunderna kommer till helt soprena hyllor.
Foto: Nina Leijonhufvud
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!