"Kunder mosar jordgubbar och kastar på personalen"

Det har varit en tuff start på sommaren hos Ulva-Gubbens självplock av jordgubbar utanför Uppsala. Nu uppmanar ägarna alla kunder att följa reglerna – annars kan det få konsekvenser.

Lina Hörenius, 50, vill att besökare tar till sig de instruktioner de får av personalen vid entrén och håller uppsyn över sina barn.

Lina Hörenius, 50, vill att besökare tar till sig de instruktioner de får av personalen vid entrén och håller uppsyn över sina barn.

Foto: Douglas Dahlström

Uppsala2023-07-10 11:00

Det är en regnig eftermiddag på Ulva-Gubbens självplock av jordgubbar ett stenkast från Gamla Uppsala. Trots det ostadiga vädret kryllar det av bärplockare. Nog andas få saker lika mycket sommar som doften av fuktig jord och de smakrika, röda bären?

Men allt är inte frid och fröjd. Den senaste tiden har Lina och Fredrik Hörenius, som sedan ett par år driver odlingen, upplevt att allt fler besökare inte följer de instruktioner som personalen informerar om vid entrén.

– Det finns en brist på respekt. Vi har haft flera incidenter med barn som rycker av plantor, slänger jordgubbar på marken och mosar dem, eller till och med slänger dem på vår personal, säger Lina Hörenius.

undefined
Efter helgens inventering uppskattade Lina Hörenius att upp till tio procent av plantorna var skadade på grund av att folk brutit kvistar eller slängt bär på marken.

En vacker helgdag kan det komma över tusen kunder till självplocket. Lina har förståelse för att man måste räkna med en del skador. Ändå är hon besviken över några av kundernas beteende.

– Det är klart att du får smaka ett par jordgubbar när du plockar, särskilt barnen. Men att se vuxna som står bland plantagen och vräker i sig jordgubbar för att sedan lämna utan att köpa ett enda gram känns tråkigt.

Nu vädjar hon till de vuxna att hålla koll på sina barn och följa de regler som finns.

– Vissa tror att entréavgiften innebär att man får äta hur mycket man vill. Så fungerar det inte och det är vi tydliga med från början, säger hon.

undefined
Skadade jordgubbar som blivit kvar på marken förpassas illa kvickt till soptunnan för att undvika att de ruttnar och drar till sig oönskade skadedjur.

Men oförsiktigheten är inte det enda problemet. Tidigare under dagen försökte en man smita ut på åkern bakom plantagen med en hink fylld med jordgubbar – utan att betala.

– Hela familjen lägger ner så mycket tid och kraft på detta och det känns tråkigt när folk inte respekterar vårt arbete.

Vad den upplevda respektlösheten beror på är Lina osäker på. En av anledningarna kan vara bristande förståelse.

– Många tänker nog att ”det är bara jordgubbar, de växer ut igen”. Men plantorna är ömtåliga och när kvistar bryts påverkar det hela sommarens skörd. Det får ekonomiska konsekvenser.

undefined
I långa rader växer jordgubbarna av typen Rumba i de så kallade jordgubbstunnlarna. Förutom jordgubbar finns här också hallon och björnbär.

Som åtgärd har Ulva-Gubben infört en åldersgräns. Barn är inte längre välkomna till självplockningen av de ännu ömtåligare hallonen. Om läget inte förbättras kan det bli aktuellt med ett liknande förbud även på den populära jordgubbsavdelningen.

– Vi vill verkligen inte göra det, men om föräldrarna inte håller bättre uppsikt över sina barn kan vi bli tvungna. Det vore verkligen synd. Utan barnen blir det ju inte samma sak, säger Lina Hörenius.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!