Kultursunda

När Gottsunda började byggas i slutet av 1960-talet anade nog ingen vad som höll på växa fram. 40 år senare vet vi: det var Uppsalas mest kulturella stadsdel som tog form.

Foto: Robert Henriksson

Uppsala2008-10-17 00:01
I dag finns egentligen allt här. Aktiviteter och evenemang, engagemang och vilja, aktiva kulturföreningar och etablerade institutioner som bibliotek och teater i en utsträckning som inget annat område utanför city kan matcha.
På byråkratspråk:
- I Gottsunda finns en kulturell infrastruktur som inte finns i någon annan stadsdel, säger Kees Geurtsen, Uppsalas förre kulturnämndsordförande.
Eller som lokala kändisen Affe Ashkar, uttrycker det:
- G-sunda är ett litet Hollywood.

Hur då?
- Här finns så mycket häftiga karaktärer och så mycket talang. Här finns människor som har varit med om mycket och som har massor att berätta. Och det är ju de som blir de bästa skådisarna och musikerna.
Affe Ashkar är själv en riktig multitalang. Musiker, skådespelare, regissör, filmproducent. När han blev upptäckt för tio år sedan gick han direkt från gatans arena upp på Uppsala stadsteaters scen. Nu vill han ge andra unga i Gottsunda den chans vuxenvärlden gav honom. För ett drygt halvår sedan drog han igång hiphopprojektet Bring down the beet, en mötesplats för unga rappare och låtskrivare.
- Det skulle behövas ett sådant ställe för alla teatertalanger också här i G-sunda, säger han.

En stadsdel klarar sig inte på enbart talanger. Det krävs också pengar och en medvetenhet hos de som bestämmer. Sedan mitten av 80-talet har lokala politiker åtminstone bitvis haft ett gott öga till Gottsunda, under devisen att kultur får människor att känna sig mer hemmastadda.
Författaren Åke Smedberg flyttade till Gottsunda redan 1974. Han känner stor stolthet över sin stadsdel.
- Jag har alltid upplevt att jag bor i Uppsalas kulturella huvudstadsdel, i dag kanske mer än någonsin tidigare. Här finns en spännande mix av människor och det leder till många kulturmöten. Det finns en lockelse i att en stadsdel inte är så polerad. Många konstnärer och musiker har verkat här, inte minst för att det varit lätt att få lokaler i Gottsunda.

Ja, en stadsdels tillgång till lokaler ska inte underskattas. Många områden har planerats utan någon som helst tanke på befolkningens eventuella kulturella behov. Men när Gottsunda centrum byggdes i mitten av 1970-talet vigdes flera lokaler åt just kultur, vilket betytt mycket för utvecklingen. Snart kom ett bibliotek; Gottsundabiblioteket, som näst efter stadsbiblioteket är stans största och som i dag har massor av aktiviter och utställningar vid sidan av bokutlåningen. Teaterverksamhet har funnits i olika former sedan centrumet byggdes. 1998 invigdes Gottsunda dans och teater som kommit att bli stans klart största scen för barn och unga.
- Gottsunda har en enorm potential. Det finns ett stort intresse för teatern bland Gottsundaborna. Våra barn- och ungdomskurser inom dans och teater är väldigt populära, och när barnen har uppvisning kommer väldigt många föräldrar och andra intresserade, säger Katarina Karpe som är producent på teatern.
Den kulturella framtiden ser ljus ut. Om två år ska ett nytt kulturellt och socialt centrum stå klart i en del av Treklangens skola, där bland annat stadsdelens alla föreningar kan mötas.

Och när Uppsala nu ansöker om att bli europeisk kulturhuvudstad år 2014 ägnas ett särskilt kapitel åt just Gottsunda. Stadsdelen lyfts fram som ett föredöme inom kulturområdet. Blir Uppsala kulturhuvudstad - ja, då blir Gottsunda europeisk kulturhuvudstadsdel. I så fall väntar större kultursatsningar, berättar Uppsalas kulturchef Anna Starbrink.
- Stadsdelen har puls. Den är ung, spännande och vår mest internationella. Detta skulle vi kunna utnyttja ännu mer. Man pratar ofta om Gottsunda som problemområde, men vi som jobbar med kultur ser vilka otroligt positiva krafter som finns där.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om