Kulturernas karneval 2012 blev en succé, det är alla ense om. Besöksantalet nådde 30 000 och till och med vädret var fantastiskt. Men trots framgången finns det inga garantier för nästa års karneval som nu ska börja planeras. Enligt avgående projektledaren Magnus Lindén räcker inte de nuvarande bidragen från kommunen om kvaliteten på arrangemanget ska kunna säkras.
– Vår budget på 400 000 kronor är väldigt liten, bara en tiondel om man jämför de stora festivalernas. En tredjedel kommer från kommunens bidrag och de har bara ökat marginellt. Det mesta arbetet sker i dag på helt ideell basis och det är inte hållbart längre, säger han.
Ett av grundproblemen, menar styrelsekollegan Sakip Murat Yalcin, är bidragssystemets utformning. Han är medveten om att många vill ha sin del av kakan men det måste finnas ett tydligare helhetsansvar för hur bidragen fördelas till olika evenemang, säger han.
– Men framför allt saknas det ett forum för amatörkulturen, det satsas oerhört lite på den i Uppsala. Det är inte bara vi som förlorar på det, reggaefestivalen fick för lite bidrag och dog på grund av det.
De för nu en dialog med ansvariga kommunpolitiker om möjlighet till mer stöd men några konkreta svar har de inte fått än, säger de.
Eva Edwardsson (FP), ordförande i kulturnämnden som årligen ger bidrag till karnevalen, håller med om att bidragsfördelningen kunde koordineras bättre. Men några ytterligare pengar till amatörkulturen kommer det inte att bli, säger hon.
– 4-5 olika aktörer önskar samma sak men det är främst den professionella kulturen som behöver ett starkt offentligt stöd. Ideellt kulturarbete och eget skapande får indirekt stöd via studieförbunden. Det är en avvägning mellan en satsning på professionell och amatörkultur som vi tagit inom den politiska majoriteten.
Sakip Murat Yalcin anser att kommunens strategi främst är att satsa på evenemang som ökar besökssiffrorna och handeln, vilket missgynnar amatörarrangemang som Kulturernas karneval.
– Vårt fokus är att Uppsalaborna själva ska få uppleva sin kultur, vi har inte möjlighet att lägga tid och pengar på marknadsföring för att locka folk utifrån, säger han.
Frågan är då, har Uppsala verkligen råd att riskera fortlevnaden för ännu ett populärt evenemang?
– Nej, tvärtom behöver Uppsala växa som evenemangsstad, inte minst på sommaren. Vi ska i augusti väcka frågan om en mer övergripande politisk uppföljning av hur kommunen arbetar med eventfrågorna. Men man måste tänka på att det är väldigt många som söker stöd hos kommunen, säger kommunalrådet Mohamad Hassan (FP).
Kulturernas karneval söker stöd
Reggaefestivalen, bandyfinalen och UppCon har alla försvunnit från Uppsalascenen. Står Kulturernas karneval näst på tur? Arrangörerna räds framtiden om inte anslagen från kommunen ökar.
Kulturernas karneval
Kulturernas karneval, som ägt rum den sista helgen i maj sedan 2009, drivs av den ideella föreningen KulturAlla. Förutom karnevalsplatsen i Engelska parken genomförs varje år ett karnevalståg genom centrala Uppsala. Uppemot 700 konstnärer och 150 volontärer arbetade med arrangemanget i år. Visionen är enligt Sakip Murat Yalcin i KulturAlla ”att vara en mötesplats för Uppsalas mångkulturella scen, kultur och föreningsliv.”
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!