Målsättningen med projektet är en mer jämlik vård och att fler kvinnor ska bli välintegrerade i samhället. Projektet med kulturdoulor presenterades i slutet av februari och den senaste månaden har man utbildat tio kvinnor på Cosmos asyl- och integrationshälsan i Uppsala. Projektet drivs av Region Uppsala med stöd från Sveriges kommuner och landsting.
– Man ska veta och känna sig trygg med den vård som ges och veta hur man gör för att söka den. Doula är ett grekiskt ord som betyder hjälpkvinna under förlossning, men här är tanken att man ska stötta under graviditet och efter förlossningen. Doulorna ska inte vara vare sig tolkar eller ge medicinska råd men de ska veta lite om mycket. Alla har såklart tystnadsplikt, säger Eleonor Arén som är legitimerad barnmorska och tillsammans med Yvonne Erestam är kursledare för projektet.
När UNT besöker Cosmos under torsdagen har man precis avslutat ett gemensamt knytkalas och man väntar med spänning på att få sina diplom och kunna börja arbeta. Redan på tisdag drar projektet igång på riktigt.
– Vi är jättestolta att få vara den första gruppen som är färdigutbildad, det är en stor uppgift att visa vad en doula gör. Det ska bli härligt att få börja jobba, säger Sabreen Masood.
Gemensamt för kvinnorna som fått tjänsterna är att de själva har flyttat till Sverige. Den erfarenheten berättar Saba Haile är viktig att förmedla till andra.
– Vi finns till hands för att minska missförstånd mellan gravida kvinnor och vården eller resten av samhället. Det här är jätteviktigt eftersom det kan finnas kulturkrockar mellan gravida kvinnor och samhället. Till exempel om man är gravid men inte själv vet hur eller vem man ska kontakta om man behöver hjälp. Det är där vi kommer in och finns som en brygga, säger hon.
Projektet med kulturdoulor i Uppsala löper till en början över sex månader och utgår från utvalda barnmorskemottagningar i Uppsala.
– Om en barnmorska identifierar en kvinna som hon tror skulle behöva extra stöd, då erbjuder hon en träff med en kulturdoula, säger Cecilia Balbo, enhetschef på Cosmos.
När man utlyste de tio tjänsterna fick man in över trettio ansökningar trots att kraven var högt ställda. Doulorna har olika kulturell bakgrund och kommer samtala med den gravida kvinnan på hennes eget modersmål, till exempel på arabiska, tigrinya, dari och somaliska.
– Det var många som såg det som socialt viktigt att finnas till hands för andra kvinnor. Många har dessutom berättat hur det var för dem när de kom till Sverige, att de har känt sig utsatta och inte visste var man kan vända sig för hjälp.