-Det är egentligen Liza Marklunds fel att jag började skriva böcker, inleder hon.
Helena von Zweigbergk berättar att alla bokförlag ville ha sin egen Liza Marklund under en period och det ledde till att Semic, ett mindre bokförlag, kontaktade henne och bad henne att skriva en deckare. Något som hon först inte tyckte var hennes grej. Trots tveksamheten bestämde hon sig ändå för att säga ja. Hon berättar att hon sedan efter tre skrivna böcker började känna sig låst av genrens ramar och gick emot förlagets önskningar för att få skriva en kärleksroman, Tusen skärvor tillit.
-Jag tyckte att jag hade skrivit världens bästa bok och kunde nästan tycka lite synd om Liza Marklund med tanke på den succé som min bok skulle bli. Tyvärr blev den en riktig flopp, säger hon.
Efter den uteblivna romansuccén skrev Helena von Zweigbergk ännu en deckare, men hon ville egentligen skriva böcker om svåra och starka relationer och frihetslängtan. Chansen kom när bokförlaget Nordstedt kontaktade henne och hos dem gav hon ut boken Ur vulkanens mun som hon själv beskriver som sitt ordentliga genombrott. Samtidigt erkänner hon att den boken var den allra värsta att skriva på grund av dess karaktär.
-Det skulle vara på gränsen till outhärdligt och jag ville att det skulle kännas genant att skriva den. I början tyckte jag att det var otroligt jobbigt när någon sa att de läst min bok. Det kändes som att jag visat dem en korg med smutstvätt, men det var många som hörde av sig och sa att de kände igen sig, säger hon.
Helena von Zweigbergk är gift med en annan författare, Augustprisvinnaren Bengt Ohlsson. Hon berättar att det ibland kan vara jobbigt att vara i samma bransch, särskilt om det går väldigt bra för den ena och sämre för den andra. Samtidigt säger hon att det är det positiva som väger över trots allt.
-Jag kan verkligen vara stolt över Bengt och vi förstår att uppskatta varandras arbete. Man hittar dessutom en gemenskap i att ha samma yrke, det är ju ett jobbigt och konstigt jobb vi har, säger hon.
Bengt Ohlsson besöker för övrigt Rosersbergs församlingsgård den 23 november klockan 19.