Kulinarisk fest i Botaniska

Ett stilla eftermiddagsregn stoppade inte besökarna från att flockas runt läckerheter och växter i Botaniska trädgården under lördagen.

Matkultur i Botaniska trädgården

Matkultur i Botaniska trädgården

Foto: Fredrik O Johansson

Uppsala2013-08-31 18:16

Det bjöds på en mångsidig fest under Botans dag. Samtidigt som den traditionella skördeutställningen – i år med temat Kulinariskt i köksträdgården – inleddes var det också dags för växtmarknad och Bondens Matfestival. 21 stycken lokala mattillverkare samsades om tältutrymmet framför orangeriet, med mängder av färska grönsaker, mögelostar, ekologiskt kött och bakverk uppdukade.

Festivalansvariga Claudia Dillmann, från Bondens mat i Uppland, tyckte att årets koncept med ett gemensamt samarrangemang i trädgården var gjutet.
– Det är andra gången vi organiserar festivalen och målet är att permanenta det här upplägget i Botaniska trädgården. Vi får en annan publik här än under torgdagarna på fredagar vid Resecentrum, och för besökarna som kan gå emellan marknaderna är det väldigt smidigt, sa hon.

När regnet började strila ned trängde många av besökarna ihop sig i det stora mattältet. Ulva Park, som driver försöksodling av nya grödor i ett samarbete mellan uppländska lantbrukare och personer med utländsk agrar kompetens, var ett av företagen på plats. Sheiet Eidenert berättade att inte minst de nyframtagna bondbönorna, vildgurkan och salladerna gick åt som smör i solen.

– Vår målsättning är att finnas med hela vägen till marknaden och konsumenten. Odlingsprojekten ska ge bättre ekologi, hälsa och ekonomi, sa han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!