Kul på hunddagiset

Förr fick hunden ofta vara ensam hemma när matte och husse var på jobbet. Nu väljer allt fler att sätta sina vovvar på dagis i stället. Sedan 2008 är det inte tillåtet att låta hunden vara ensam hela dagen.

Att promenera med många hundar samtidigt går bra. Men för säkerhets skull har fröken Emelie Mörk ett midjebälte där alla sitter kopplade - "utifall jag skulle råka tappa ett koppel", förklarar hon.

Att promenera med många hundar samtidigt går bra. Men för säkerhets skull har fröken Emelie Mörk ett midjebälte där alla sitter kopplade - "utifall jag skulle råka tappa ett koppel", förklarar hon.

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Uppsala2010-10-03 08:59

Det är tisdag morgon på hunddagiset Lillefots. Delägaren Sara Sjödin, även kallad Fröken, räknar in dagens gäng som omfattar 35 olika vovvar. I vanlig samtalston med en aning skärpa ger hon, och kollegan Emelie Mörk, direktiv till 15 av hundarna som valts ut till första promenaden. Arne, en vitbrunkrullig blandrashanne och Hedvig, en italiensk vinthund, som hör till de mindre på dagiset, ska få följa med.
- Arne, sitt ner, bra. Hedvig, Hedvig! Så ja, berömmer Sara.

Det är viktigt att alla sitter ner och väntar tills Sara och Emelie kopplat och sett till att alla hundar är med. Några har lite svårt att stilla sig, men det är tydligt att de vet reglerna.Att bli kallad för fröken tycker Sara inte är något konstigt. Helt klart finns stora likheter med vanlig dagisverksamhet, däremot håller man inga kvartssamtal.
- Nej, allt sådant tar vi på en gång. Det kan handla om hur de varit i magen, om de ätit eller gjort något särskilt, berättar hon.

Några av hundarna har gått på dagiset sedan det öppnade för tre år sedan. Men hela tiden faller någon bort och nya kommer till. Att bli en i gänget går vanligtvis ganska fort. Den avslappnade stämningen tyder på att hundarna trivs med varandra. Dagiset öppnar klockan sju på morgonen och lämningen sker fram till klockan nio. Halvtio går första promenaden med halva styrkan. Därefter är det dags för nästa. Sen är det lunch för både personal och hundar. Alla äter sin egen mat. Efter lunchen är det dags för eftermiddagsturerna.

Promenaderna tar ungefär 45 minuter. Takten är maklig och stopparna otaliga då det är många som ska nosa, kissa och bajsa. Att det går åt en halv rulle bajspåsar under en promenad är inget ovanligt. Vid varje stopp stannar alla och väntar tålmodigt. Ingen drar i kopplet gör utfall mot andra hundar eller hittar på några hyss.

Första morgonpromenaden är avslutad. Sara och Emelie kopplar lös hundarna som springer in till sina respektive rum som mer liknar större bås som är möblerade för att likna en hemmiljö med soffor, kuddar och dynor. Vissa gillar att krypa ihop nära någon medan andra drar sig undan. Hedvig springer på smala ben in till sitt rum. Promenaden har inte gjort henne ett dugg trött, snarare tvärtom. Hon brottas och busar med de andra ända tills Sara tar fram blomsprutan och skickar iväg en stråle, då blir det tvärlugnt.

Dagislivet är för det mesta ganska stillsamt och de hundägare som tror att de får med sig en trött och utarbetad hund hem får tänka om.
- Vi hinner inte med så mycket här så det är viktigt att hundarna får aktivera sig när de kommer hem, påpekar Sara.

Fakta/Hunddagis

Utbildning krävs

Den som driver hunddagis eller hundpensionat ska ha utbildning på hundar eller motsvarande erfarenhet, enligt Jordbruksverkets föreskrifter om hållande av hund och katt.

Utbildningen ska innehålla:

+ Hundens beteendebehov och etologi (läran om djurs medfödda beteenden)

+ Problemhundar och problemhundägare

+ Stress hos hund

+ Smittspridning

+ Djurskyddslagstiftningen

+ Raskunskap

+ Enklare hundsjukvård

+ Praktik

Hundskötsel i lagen

Från och med 1 maj 2008 kom nya djurskyddsregler för hundar:

+ Hundvalpar får inte skiljas från modern annat än tillfälligt förrän de är åtta veckor. En hundvalp under fyra månader ska inte vara ensam mer än korta stunder.

+ Alla hundar behöver daglig motion och regelbunden rastning, minst var sjätte timme dagtid, och oftare för valpar och äldre hundar.

+ Hundar som permanent vistas i hundgård ska rastas på annan plats för att de ska få komma utanför hundgården åtminstone en gång per dag.

+ Man får inte hålla hunden bunden inomhus.

+ Det är inte tillåtet att låta hunden vara bunden mer än två timmar. Detta gäller även om du använder löplina. Valpar under sex månader får bara vara bundna under kortare stunder.

+ Hundar får inte förvaras i burar förutom i samband med utställningar och jakt. Hunden ska då rastas minst varannan timme, respektive var tredje timme. Under transporter får hunden inte sitta mer än tre timmar i bur i bil som står stilla

+ Rastgårdar måste ha platser som ger skydd. Det ska finnas en liggplats som är upphöjd från marken. Det är viktigt för hundar som vistas länge i rastgårdar att miljön är stimulerande. Det är lika viktigt att de får komma utanför rastgården då och då. De ska därför rastas på annan plats åtminstone en gång per dag.

Källa: www.jordbruksverket.se, under länken Så sköter du din hund.

Från några minuter upp till 5 timmar

Hur länge en vuxen hund kan klara av att vara ensam varierar. Svenska kennelklubben anger fem timmar per dag som en tumregel, men påpekar att vissa hundar bara klarar att vara ensamma i 10 minuter.

Källa: SKK

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!