Kryddan i Årsta har haft 90 000 besök
Ung i Årsta = sysslolös i Årsta? Det är en vanlig synpunkt. Men det finns undantag: fritidsgården Kryddan har i drygt tjugo år varit ett populärt tillhåll för stadsdelens unga.
— Det här är vi riktigt stolta över. Vi fick köpa loss begagnade maskiner från ett gym och det är fullt här varje kväll vi har öppet, berättar föreståndaren Jouni Laukkanen.
Ett med Kryddan
Jouni Laukkanen är ett välbekant ansikte i Årsta. Sedan början av 1980-talet har han arbetat i Vaksala församling och för 21 år sedan var han med och startade Vaksala Kyrkas Ungdomscenter — Kryddan — i den gamla kyrkskolans lokaler. Med tiden har han blivit ett med Kryddan och en del av de ungdomar som kommer i dag har föräldrar som han känner sedan de var tonåringar och hängde på ungdomscentret. Han är oftast på plats på Kryddan, har hand om konfirmander, ordnar föräldraträffar och ett par gånger i veckan minglar han runt med eleverna på skolor i området. "En person med hjärtat på rätt ställe som finns där för ungdomar och föräldrar i Årsta för hjälp, stöd och tröst" som en förälder skriver i ett mejl till UNT:s redaktion. Och engagemanget har inte svalnat.
— Visst kan det vara jobbigt och blåsa hårt men det jag får tillbaka är så oerhört mycket värt — jag får vara en liten pusselbit i deras liv. Jag har själv en stökig bakgrund och jag vet vad man kan råka ut för. Det är tufft för ungdomar i dag, säger han.
Drar ned
Kryddan har öppet för ungdomar i åldrarna 14 till 18 år tre vardagskvällar i veckan och varje kväll kommer åtminstone ett tjugotal personer. Genom åren har fritidsgården haft omkring 90 000 besök — en siffra som skvallrar om att fritidsgården är ett populärt tillhåll. Men församlingen har varit tvungen att dra ned på verksamheten och det tycker Jouni Laukkanen är synd.
— Det sägs att det har blivit lite mer stökigt i Årsta centrum en del kvällar. Jag vet inte om jag egentligen tycker att det har blivit värre men är det så måste man lyssna — om de börjar låta så är det ett rop på hjälp, säger han.
Att det inte finns så mycket att göra för ungdomar i Årsta är en synpunkt man ofta hör från boende i området.
Många av kvällens Kryddanbesökare önskar att det fanns aktiviteter för tonåringar fler gånger i veckan. Tobias Hedin, 16 år, tycker att det borde satsas mer på ungdomarna i Årsta.
— Det behövs mer grejer att göra, fler fritidsgårdar och sånt. Kryddan är bra, men det är ju inte öppet på typ somrarna och helger. Då har vi ingenstans att vara, säger han och ställer ifrån sig hantlarna.
Träffar polarna
Bänkpressgrannen Ralle Collini kommer till Kryddan nästan varje gång det är öppet — något han har gjort i ett par års tid.
— Alla polarna är här och man kan träna och spela pingis och sånt. Det är bra, de är schysta här, säger han.
Nu börjar många avsluta träningspasset i gymmet och orienterar sig ut i rummen. Här finns tv-rum, fikarum, kök och ett spelrum. Några startar en omgång rundpingis, några en vända biljard. Andra följer OS på tv:n eller parkerar sig i en soffa för utbyte av senaste nytt. Förutom Linn Gunnarsson och Ida Hagberg som följer biljarden från åskådarplats är det bara killar som letat sig hit i kväll. Och så är det oftast, berättar församlingspedagogen Simon Jonsson och fritidsledaren Kristina Aronsson, som jobbar i kväll.
— Det är kanske lite grabbigt här med styrketräning och pingis och vi funderar på hur vi ska kunna tilltala tjejerna mer, säger Simon Jonsson och Kristina Aronsson håller med:
— Kanske ha lite mer pysselgrejer. Men sedan tror jag också att det handlar om att tjejer är bättre på att hitta på grejer på egen hand, säger hon.
Lugn och ro
När klockan närmar sig åtta börjar det bli dags att dra sig upp mot kyrkan för veckomässan som hålls en gång i veckan. En stund som många av ungdomarna uppskattar:
— Det är bra. Då får man en chans att lugna ner sig och tänka igenom grejer, säger en av dem.
Efter det följer fika på Kryddan och vid tio stängs portarna. För den här kvällen.
Fotnot: Det här var första delen i en serie på temat Ung i Årsta. Under veckan kommer fler artiklar i ämnet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!