Det visar en utredning som landstinget tagit fram. I dag finns där bland annat kommunens två avdelningar för vård i livets slutskede, Tindran och Omtanken, samt landstingets hospiceavdelning.
Tanken är att de ska flytta till nyrenoverade lokaler i gamla Genetikcenrum vid SLU. Landstingsservice som gjort utredningen tror att ett 90-tal vårdplatser ska kunna skapas i de tomma avdelningarna. I första hand ska de tillgodose behovet av så kallade mellanvårdsplatser för äldre färdigbehandlade patienter som är för pigga för att vara ligga kvar på Akademiska men för svaga för att återvända hem eller till ett äldreboende i kommunal regi.
– Vi har stora problem med att äldre blir kvar på Akademiska. Kan vi placera dem på Kronparken så kan vi avlasta sjukhusets akutvårdplatser, säger produktionsstyrelsens ordförande Ludvig Larsson (FP).
Är inte det här ett ansvar för kommunen?
– Jo, egentligen. Men vi kan inte sitta och peka finger åt varandra utan hitta en gemensam lösning som är optimal för patienterna. Tanken är att vi ska samarbete och dela på ansvaret och kostnaderna.
Tvingas Akademiska skicka hem patienterna för tidigt är risken att de inte klarar sig på egen han utan kommer tillbaka till sjukhuset igen.
– Vi har redan en mellanvårdsavdelning i Östhammar tillsammans med kommunen och den fungerar bra. Det här blir den andra, säger Ludvig Larsson.
Skulle det visa sig att Kronparken inte passar för mellanvård så har utredningen tagit fram ett alternativ för ”externa aktörer”. Det kan handla om att hyra ut lokalerna till någon friskola, en särskola eller till företag som erbjuder boende till flyktingar eller ensamkommande flyktingbarn.
Husen är dock slitna och måste renoveras. Det beräknas kosta totalt nära 19 miljoner kronor. För landstinget innebär det en ökad hyreskostnad på knappt en miljon kronor per år.
– Vi har avsatt pengar i 2013 års budget för de här investeringarna. En mellanvårdsform är bättre både för patienterna och för Akademiska sjukhuset där dygnskostnaderna är mycket högre för en vårdplats än den kommer att vara på Kronparken. Dessutom slipper vi bolla runt patienterna, säger Ludvig Larsson.