Syskonen Malin och Niklas Johansson, tidigare ägare till tequilabaren Agave, sadlade om i somras och blev Nubben – en nordisk restaurang där smörrebröd står på menyn.
– Husman med finess, förklarar Malin Johansson, som är väldigt förtjust i förrätter.
Det är också Niklas:
– Det här är ett sätt att få göra bara förrätter, säger han och ler.
De jobbar nu för att få fler Uppsalabor att upptäcka den typiskt skandinaviska smårätten smörrebröd.
– Jag tror att många har förutfattade meningar om vad det är, att man inte kan äta sig mätt på det till exempel, säger Malin Johansson.
För tio år sedan fick du leta efter smårätter på Uppsalas krogar. Sedan kom restauranger som Plock, Tilltugg och Oasia och ändrade på det, och i dag blir smårätterna bara fler och fler. Några som hakar på trenden är Biztron, som skickar sina kockar på plockmatsutbildning i november.
– Plockmat är en trend, säger Mats Naesström, ägare och köksmästare.
Att det är lättillgängligt och okonstlat tror han är anledningen till att det tas så väl emot.
– Det känns väldigt skönt och opretentiöst att välja själv utan att spendera halva lönen på en middag, säger han.
När och hur Biztrons satsning på plockmat startar är inte klart än, men det kommer. Även Vinbaren på Drottninggatan berättar att de kommer satsa mer på smårätter framöver – i höst dyker en ny meny upp.
En veteran i sammanhanget väljer däremot att gå motsatt väg. Oasia, som hållit stängt sedan konkursen i juli är på väg att öppna igen. Men de släpper troligtvis lite på den tidigare smårättsinriktningen.
– Det finns på så många andra ställen nu, kommenterar Henrik Fischer på Oasia.